Városlista
2021. december 2, csütörtök - Melinda

Hírek

2012. Február 10. 13:52, péntek | Sport
Forrás: mno.hu/MTI

Bevallotta a Tour de France-győztes

Bevallotta a Tour de France-győztes

Bevallotta, hogy ismeri a doppingdoktor néven elhíresült spanyol Eufemiano Fuentest Jan Ullrich...

a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 1997-es győztese, akit csütörtökön kétéves eltiltással sújtott a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).

„Elismerem, hogy kapcsolatban voltam Fuentesszel” – írta saját weboldalán megjelent közleményében a 2007-ben visszavonult 38 esztendős sportoló. „Tudom, hogy súlyos hibát követtem el, amit már megbántam. Szeretnék bocsánatot kérni a viselkedésemért. Utólag átgondolva a történteket, a pályafutásom során bizonyos helyzetekben másképp kellett volna reagálnom” – írja a német.

A CAS azért tiltotta el, s fosztotta meg a 2005 májusa után elért eredményeitől, így az az évi Touron szerzett harmadik helyétől a német kerékpárost, mert vétkesnek találta a Fuenteshez köthető doppingügyben. Az elvi jelentőségű döntés értelmében Ullrich 2013 augusztusáig nem versenyezhet(ne).

80 ezer eurót fizetett a doppingdoktornak

A CAS indoklásában azt írta, hogy Ullrich legalább a vérdoppingolás tekintetében megsértette a szabályokat, továbbá azt is bizonyítottnak találta, hogy több alkalommal találkozott Fuentesszel, akinek 80 ezer eurót is fizetett „szolgálataiért”.

A testület szerint azért 2005 májusától törölték valamennyi eredményét, mert akkortól jelenthető ki biztosan, hogy részese volt Fuentes doppingprogramjának. A spanyol hatóságok 2004-ben kezdtek vizsgálódni az Operación Puertónak elnevezett ügyben, majd 2006 júniusában csaptak le, s 200, monogramokkal ellátott vértasakot foglaltak le, ezek többsége kerékpárosokhoz kapcsolódott. Ullrich esetében a DNS-minták alapján kilenc tasakról bebizonyosodott, hogy az ő vérét tartalmazza.

Olimpiai bajnok maradhat

Az ügy kirobbanásakor a német sztárnak saját csapata, a T-Mobile felfüggesztette versenyzői engedélyét, így nem engedte indulni 2006-ban a Touron. Ullrich – aki a CAS döntése nyomán megtarthatja 2000-ben nyert olimpiai aranyérmét és az 1999-es Vuelta a Espana-sikerét – mindvégig, még 2007-es visszavonulásakor is tagadta, hogy valaha csalt volna versenyzőként.

„Az 1997-es győzelmem és öt második hely után a közönség és a szponzorok óriási nyomást helyeztek rám a 2006-os Tour előtt” – írta Ullrich. „Mindenki elvárta az újabb Tour-sikert, különösen azért, mert Lance Armstrong visszavonult. Röviddel a rajt előtt beütött a krach. Eltiltás, címlapok, kiközösítés, razziák, bűnügyi nyomozás, vádak. Az egész világ falhoz akart állítani.” A német sportoló hozzátette, akkor, röviddel az eltiltása után nyilvánosan el akarta ismerni a hibáját, de az ügyvédei tanácsára „csendben maradt”.

Elfogadja

„Elfogadom a CAS mostani döntését, nem fogok fellebbezni” – zárta közleményét Ullrich. „Mindez nem változtatja meg a jövőbeli terveimet. Visszavonulásom óta ugyanis egyszer sem gondoltam arra, hogy visszatérek a profi kerékpározáshoz.”

A CAS a csütörtöki döntésekor elutasította a nemzetközi sportági szövetség (UCI) beadványát, amelyben a szervezet örökös eltiltást kért, illetve azt, hogy Ullrich 2002 májusa utáni összes eredményét töröljék. A CAS indoklása szerint a német kerékpáros nem visszaeső.

Contador

A CAS hétfőn egy másik ügyben hirdette ki ítéletét: akkor Alberto Contadort, a Tour háromszoros győztesét tiltotta el két évre a versenyzéstől, s fosztotta meg egyben a 2010 nyara óta elért összes eredményétől, 2010-es Tour- és 2011-es Giro d'Italia-győzelmétől is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 01. 14:31, szerda | Sport

Örültünk a murvának, egy darabig

Az utolsó pillanatban minden összeállt, így ott lehetett a hétvégi Mikulás Rally mezőnyében Csomós Miklós és Nagy Attila is.

2021. November 30. 14:59, kedd | Sport

Kecskemét, gokart, múlt és jövő

2021. november 13-án találkoztak a gokartsport hívei a kecskeméti gokartpályán a Bakos László Memorial emlékversenyen.

2021. November 24. 15:08, szerda | Sport

EVO-val a Mikulás Ralin!

Két ismerős gyors vár Csabira és Zolira a murva ralin, amin ötször mehetnek rajta végig.

2021. November 23. 15:10, kedd | Sport

A FIFA közölte az Év játékosa-díj szűkített listáját

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hétfőn nyilvánosságra hozta annak a 11 férfi labdarúgónak a nevét, akik közül kikerül majd a 2021-es győztes.