Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. December 25. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: HírTv

Bevált az egynapos sebészet: Kapuváron további fejlesztést terveznek

Bevált az egynapos sebészet: Kapuváron további fejlesztést terveznek

A 2007 áprilisa óta aktív ellátás nélkül maradt kapuvári kórházban nem a rezidensek akciójától, hanem az állami kézbe vonástól tartanak.

Mivel a Győr-Moson-Sopron megyei település több százmillió forintot fordított arra, hogy intézménye megmaradjon, és egyelőre nem látni, mi lesz a befektetett önkormányzati vagyon sorsa.

Hónapokig leláncolva, üresen álltak a 2007 áprilisában aktív ellátás nélkül maradt kapuvári kórház műtőblokkjai, amelyekre az önkormányzat hat év alatt egymilliárd forintot költött. A rábaközi város volt az első, ahol beindult az egynapos sebészet, és ahol az országos hírű angiológiai ellátás jelentette a mentőövet.

"A korábbi 67 ágyból jelenleg 134 ágyon látunk el angiológiai betegeket. Erre óriási kereslet van, hiszen egy speciális szénsav ködfürdős eljárás is benne van a repertoárban" - így Benedek Zoltán igazgató-főorvos.

A kórházban sok az idős orvos, így itt nem az elvándorlástól vagy a felmondástól, sokkal inkább az állami kézbe vonástól tartanak. A kapuvári önkormányzat erőn felül támogatta az intézményt, nem tudni, mi lesz a befektetett vagyonnal, és hogy az új fenntartó is tovább fejleszti-e majd az ellátást.

Benedek Zoltán igazgató-főorvos, Lumnitzer Sándor Kórház, Kapuvár: "A heti két műtéti nappal és a rendelkezésre álló kapacitással évi 750 műtétet végzünk el. 1100-ra lenne lehetőség, a szerződés így szól, viszont egy-egy műtétnek a fajlagos ára olyan, hogy ennél többet nem tudunk csinálni anélkül, hogy nagyon veszteséges ne lenne."

A kórház tehát a jelenlegi 50 millió forintos finanszírozású kapacitásnál többre is képes volna, így is az országban itt a legrövidebb, csupán 3-4 hetes a várólista.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.