Városlista
2020. augusztus 6, csütörtök - Berta

Hírek

2014. Június 13. 06:00, péntek | Belföld

Bírság, helyszíni bírság, ledolgozás – hogyan?

Bírság, helyszíni bírság, ledolgozás – hogyan?

Bírságot nem lehet ledolgozni, csak a helyszíni bírságot. Mi a teendő, ha valaki előbbit kapja és közérdekű munkával kívánja kiegyenlíteni. Erre kíváncsi az onlinejogsebesz.hu legújabb kérdezője is.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Figyelmetlenségemből mozgáskorlátozott parkolóban parkoltam, jogosulatlanul.
A szabálysértés miatt fixbírságot, azaz 50.000.- Ft-ot szabtak ki rám!
Nem tartózkodtam a helyszínen így postán kaptam meg a csekket, határozattal.
Mivel munkanélküli vagyok, így nem tudom kifizetni a bírságot, nincs jövedelmem.
Bementem a munkaügyi hivatalhoz, hogy ledolgoznám, de ők arra hivatkoznak, hogy mivel nem helyszíni bírság így nem dolgozhatom le, csak ha jelen voltam, amikor kiszabták a bírságot.
Közterületfelügyelthez bementem, hogy mi a teendő ilyenkor, mert nem kikerülni szeretném a bírságot, ki akarom fizetni, de csak ledolgozással tudom. Írjanak nekem egy helyszíni bírságot és ezzel elintézzük.

Kérdezem én akkor ilyen esetben mi a teendő, hogyan lehetséges a ledolgozás?
Köszönöm előre is.
Üdvözlettel

2014. 05. 22.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Való igaz, hogy a vezető távollétében kiszabott bírságot nem lehet közérdekű munkával megváltani.
A vezető távollétében kiszabott bírságot utólag nem lehet helyszíni bírsággá változtatni.
A pénzbírságot, a helyszíni bírságot a határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül kell megfizetni.
Ha az elkövető a pénzbírságot, a helyszíni bírságot a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napos határidőn belül nem fizeti meg, a szabálysértési hatóság a meg nem fizetett bírság szabálysértési elzárásra átváltoztatásának szükségessége esetén az ügy iratait haladéktalanul megküldi az elkövető lakóhelye szerint illetékes járásbíróságnak. A bíróság a meg nem fizetett pénzbírság, helyszíni bírság szabálysértési elzárásra átváltoztatásáról az iratok bíróságra érkezésétől számított negyvenöt napon belül dönt. A bíróság e végzésével szemben nincs helye jogorvoslatnak.
A bíróság az iratok bíróságra érkezésétől számított öt napon belül végzést hoz, amelyben közli az elkövetővel az átváltoztatás iránti indítvány tényét, és egyúttal az önkéntes megfizetés teljesítésére sarkall. Az elkövető nyolc napon belül tárgyalás tartását kérheti az ügyben.
Ha az elkövető tárgyalás tartását kéri, vagy a bíróság azt más okból szükségesnek tartja, a bíróság az elzárásra átváltozatásról tárgyaláson dönt, egyébként az ügyet tárgyalás tartása nélkül bírálja el.
Ha az elkövető vagy helyette más a pénzbírságot megfizeti a szabálysértési elzárás nem foganatosítható.
Az átváltoztatás során ötezer forintonként egy napi szabálysértési elzárást kell számítani. A meg nem fizetett pénzbírságnak ötezerrel nem osztható részét nem kell figyelembe venni.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 06. 08:38, csütörtök | Belföld

Kétkilónyi kábítószert foglaltak le a rendőrök Budapesten

Másfél kilogramm amfetamint és félkilónyi kábítószergyanús tablettát foglaltak le a rendőrök a főváros XIV. kerületében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu honlapon.

2020. Augusztus 06. 08:07, csütörtök | Belföld

Az eső miatt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat az Alföldön

Csütörtöktől megszűnik a tűzgyújtási tilalom az Alföldön, mert az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély az erdőkben és a mezőgazdasági területeken

2020. Augusztus 06. 06:08, csütörtök | Belföld

Újra forralás nélkül iható a csapvíz Siófok Kiliti városrészében

Ismét forralás nélkül fogyasztható a csapvíz Siófok Kiliti városrészében, ahol július végén baktériumszennyezettség miatt kellett korlátozást bevezetni

2020. Augusztus 06. 05:00, csütörtök | Belföld

Árhullámok indultak több magyarországi folyón

Árhullámok alakultak ki több magyarországi folyón is az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.