Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Július 19. 11:01, péntek | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Bírságot szabtak ki a TV2-re egy vetélkedő miatt

Bírságot szabtak ki a TV2-re egy vetélkedő miatt

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelen korhatár-besorolás miatt 2,8 millió forintos bírságot szabott ki a TV2 Bezár a bazár! című vetélkedőjének egyik adása miatt

- tájékoztatta a pénteken az MTI-t a testület, amely a rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntéseiről is beszámolt.

A közlemény szerint a TV2 a Bezár a bazár! május 9-ei és a Mokka reggeli műsor másnapi adásában az előbbi műsorral kapcsolatban közzétett képsorokat nem megfelelő időben és 12-es karikával sugározta.

"A műsor torz, káros magatartásmintát mutatott be, mivel abban az egyik szereplőt azért jutalmazták, hogy - bár intim testrészeit kikockázva, de - meztelenül teljesítse egyik feladatát" - indokolt az NMHH.

Ugyanezt a műsorrészt a másnapi Mokkában újból közreadta a TV2, a stúdióbeszélgetésben résztvevők - humorosan prezentálva - megvitatták és dicsérettel illették azt. A médiatanács megállapította, hogy a műsorrészt csak 16 éven aluliaknak nem ajánlott tartalomként lehetett volna közzétenni, és határozatában kitért arra, hogy "a humoros jelleg nem ellensúlyozta a közvetített káros üzenetet".

Az NMHH beszámolt arról is, hogy a Balatonfüred 96,2 MHz helyi és a Győr 88,1 MHz körzeti frekvenciák közösségi használatára kiírt pályázat nyertese mindkét esetben a Karc FM Média Kft. lett, amely vételkörzet-bővítésként használja majd a jogosultságokat.

A Dunaföldvár 106,5 MHz, a Szekszárd 91,1 MHz, a Baja 94,3 MHz és a Paks 107,5 MHz helyi frekvenciák kereskedelmi használatának pályázati felhívására beérkezett ajánlatok alaki vizsgálata után a grémium nyilvántartásba vette a fenti frekvenciák mindegyikére pályázó Alisca Network Kft.-t és Lajta Rádió Kft.-t. A Szombathely 97,1 MHz helyi frekvencia közösségi használatára kiírt pályázat eredménytelen lett, mivel valamennyi ajánlat érvénytelen volt - ismertette a kommüniké.

Hozzátették: a médiatanács véglegesítette és a honlapján csütörtökön és pénteken közzétette a Budaörs 104,8 MHz és Sátoraljaújhely 104,9 MHz helyi frekvenciák kereskedelmi, a Hatvan 94,0 MHz helyi frekvencia közösségi és az Eger 91,8 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű hasznosítására kiírt pályázati felhívásokat.

A grémium véglegesítette a 2019-ben végleg lejáró kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási jogosultságok pályázati felhívását is, amelyet a honlapján csütörtökön tett közzé. Az idén lejárt Miskolc, Szentendre és Gyomaendrőd telephelyekre kiírt pályázatra az ajánlatokat október 2-án várja a hatóság.

A médiafelügyeleti döntésekről azt is közölték, hogy a kisvárdai helyi, közösségi Friss FM szolgáltatójára tízezer forintos bírságot szabtak ki amiért egy április-májusi adáshéten a szerződésében meghatározott vállalásaihoz képest a rádió kevesebb szöveget, magyar zenét, hírt és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort és több ismétlést tett közzé.

A kazincbarcikai KolorTV-n egy vizsgált áprilisi adásnapon a képújság alatt anélkül volt hallható a Rádió TOP helyi kereskedelmi rádió műsora, hogy ahhoz engedélyt szereztek volna. Ezért a televízió szolgáltatójára ötvenezer forint bírságot róttak ki. A rádió szolgáltatójának nem volt tudomása a hálózatba kapcsolódásról - jegyezték meg.

A médiatanács közleménye kitért arra is, hogy megvizsgálták a rádiók és televíziók műsorkvóta-kötelezettségének 2018-as teljesítését, és három rádiós, valamint 18 televíziós szolgáltató esetében állapítottak meg jogsértést.

Közülük a TV4 és a Story4 országos csatornát, valamint a körzeti Galaxy4-et működtető Digital Media and Communications Zrt. 780 ezer forintos, a többi, helyi és körzeti médiaszolgáltató néhány tízezer forintos bírságot kapott - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.