Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Október 11. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bizonytalan Európa, bizakodó Magyarország

Bizonytalan Európa, bizakodó Magyarország

Az összeurópai credit manager index eredményei azt mutatják, nagy a bizonytalanság Európában: a CMI-Europe eredménye pont 50 lett, amely épp a gazdasági fellendülést előrejelző (50 feletti) értékek és a visszaesést, lassulást valószínűsítő értékek választópontja. Biztatóbb a helyzet Magyarországon, a hazai index 53,9-es értéke valamelyest javuló gazdasági környezetet prognosztizál.

Most először készítették el magyar szakemberek a CMI-Europe-ot, azt az összeurópai kockázat és konjunktúra mutatót, amely a kontinens gazdasági teljesítményének előrejelzését fogja össze a 15 tagországot tömörítő Federation of European Credit Management Associations égisze alatt.

A résztvevő európai országok összehasonlításából kiderül, hogy összeurópai szinten nagyon bizonytalan a jövő, az 50 pontos végeredmény éppen a fellendülést illetve a lassulást jelző értéksávok választópontja. Különösen érdekes lesz a következő negyedév végén, hogy erről a pontról milyen irányba mozdul el a kontinens gazdasága. Az egyes országok eredményeinek értékelésekor szembetűnő, hogy Franciaország (46,7) és Olaszország (45) egyértelműen romló gazdasági környezetet prognosztizál, míg az Egyesült Királyság (50,1) és Hollandia (50,9) is éppen csak átlépett az expanziót előrejelző tartományba. Lényegében Írország és Magyarország indexe mutat csak valamelyest kedvezőbb képet. Az üzleti volumen alakulására vonatkozó válaszok közül a hitelre történő értékesítés mutatja európai szinten a legnagyobb emelkedést, míg a kockázati tényezőkből a fizetési határidők (Egyesült- Királyságban értékvesztés) alakulása befolyásolta a leginkább negatívan a következő időszakra vonatkozó előrejelzést.

„Első lépésként, 2011. év végén sikeresen elindítottuk Magyarországon a Credit Manager Indexet, majd az európai credit management szervezeteket tömörítő FECMA helsinki ülésén javaslatot tettünk arra, hogy a tagországok közösen hozzanak létre egy egységes európai CMI-t, amely alkalmas a kontinens általános konjunkturális kilátásainak előrejelzésére. Az Amerikai Egyesült Államokban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban, a CMI már évek óta a gazdasági teljesítmény előrejelzésének eszköze. Alapját az adja, hogy a szállítók által a vevőknek nyújtott hitelek nagyságrendje és azok feltételei nagymértékben befolyásolják a gazdasági kilátásokat - legalább annyira, mint a banki hitelezés szintjének változása. Ráadásul a credit managerek főként a jövő eseményeire fókuszálva hozzák meg döntéseiket, mindig arra kíváncsiak, mi történik, amikor 30, 60, vagy 90 nap múlva esedékessé válik a kibocsátott számlájuk.” – mondta Szentirmay Péter, a Magyar Credit Management Szövetség elnöke.

Az első CMI-Europe kérdőív 2012. júliusában nyílt meg, indulásként Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Írország, Magyarország, Málta, Olaszország csatlakozásával. A CMI-Europe első eredményei több mint 1100 európai credit manager értékítéletét tükrözik.

A 2012. második negyedévi magyar CMI értéke moderált javulást mutat az előző időszakokhoz képest, illetve 53,3 pontos végeredménye alapján a hazai credit managerek látják a legpozitívabban a vizsgált időszak változásait a résztvevő országok szakemberei közül. A kedvező faktorok mindegyike 60 pont feletti, amely kedvező jelekre utal az üzleti volumenek tekintetében. A kedvező faktorok indexe 68,1, ez több mint 10 ponttal magasabb a CMI-Europe európai szinten összesített végeredményénél (57,9), A fizetési határidők alakulása mutatja a legnagyobb negatív elmozdulást (38,9), egyértelműen rámutatva a likviditás területén meglevő nehézségekre, míg a vitatott követelések 61,1 pontja európai összehasonlításban a legmagasabb érték ebben a kategóriában, amely kedvező irányú változást valószínűsít.

A magyar CMI 2012 második negyedévi pozitív változása egyértelműen bíztató a jövőre nézve, és egybecseng a beszerzési szakemberek véleménye alapján publikált BMI június végi értékével (52,8), amely ugyan valamelyes csökkenést mutat a 2012. márciusi szinthez viszonyítva, de még mindig a pozitív, fellendülést előrejelző tartományban van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár