Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 21. 15:48, szerda | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Bizonytalan, lehet-e jövőre Magyar Dal Napja

Bizonytalan, lehet-e jövőre Magyar Dal Napja

Bizonytalanná vált a jövő évi Magyar Dal Napjának sorsa a gazdasági helyzet és a kultúra támogatását érintő jogszabályi változások miatt.

A szervezők ennek ellenére optimisták, a magyar dal fővárosa pályázatot hamarosan kiírják.

"A jelenlegi gazdasági helyzet a Magyar Dal Napja támogatói bázisát is 'megnyirbálta' és jelenleg nem látni, mi fog történni. A támogatók jelezték, hogy akkor tudnak továbbra is a magyar dal napja mögé állni, amennyiben meg tudják teremteni annak pénzügyi alapját. Az ügyet fontosnak gondolják és képviselni szeretnék, ám egyelőre maguk sem tudják, lesz-e mozdítható tőkéjük 2012-ben erre a célra" - fogalmazott Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden az MTI-nek.

Mint kifejtette, sok szervezet - köztük az Artisjus Szerzői Jogvédő Egyesület zenei kuratóriuma -, amely eddig bizonyos bevételekkel önállóan gazdálkodott, a jogszabályok változása miatt 2012. január 1-jétől ezt már nem teheti meg.

"Komoly problémát jelent továbbá, hogy megváltozott a Nemzeti Kulturális Alap pályáztatási rendszere. Az eddig évente kétszer kiírt pályázatok megszűntek, jövőre csak októberben kezdődnek a pályázatok, és mivel a Magyar Dal Napja szeptember második vasárnapján van, eleve lehetetlennek látszik olyan forráshoz jutni, amit eddig megkaptunk" - mondta az ügyvezető.

Megjegyezte, hogy a Magyar Dal Napja kis költségvetésű rendezvénynek számít, 2011-ben mindössze 25 millió forintból valósult meg, ekkora összegből zajlottak országszerte negyven színpadon a koncertek.

"A jelenlegi bizonytalan helyzet ellenére is szeretnénk január közepén kiírni a magyar dal fővárosa pályázatot. A Magyar Dal Napja ereje abban áll, hogy nemcsak a fővárosban vannak koncertfolyamok, hanem kiemelten vidéki helyszíneken, ahol a helyi zenekarok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra" - mondta Szabó Edit.

Idén negyedszer rendezték meg a Magyar Dal Napját; a rendezvényeket országszerte csaknem 60 ezren látogatták. Budapesten 18 ezer, Nyíregyházán, a magyar dal idei fővárosában ötezer, a többi vidéki helyszínen 35 ezer érdeklődő vett részt a vasárnapi eseményeken.

A Magyar Dal Napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartják, és párhuzamosan több helyszínen, köztük vidéki városokban is megszervezték az eseményt. Tavaly Eger, idén Nyíregyháza volt a magyar dal fővárosa.

Címkék: magyar dal napja

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben