Városlista
2019. október 21, hétfő - Orsolya

Hírek

2010. Június 14. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Bizonytalan módszerekkel védekeznek az amerikai tinik

Bizonytalan módszerekkel védekeznek az amerikai tinik

Egy 15-19 éves lányok részvételével készült felmérés szerint egyre több amerikai tinédzser hajlik arra, hogy a kevésbé megbízható naptármódszerrel próbálja elkerülni a nem kívánt terhességet. A változás magyarázhatja, a korábbi

16 éves és terhes?Az Egyesült Államokban a betegségek felügyeletét és megelőzését irányító Centers for Disease Control and Prevention megbízásából készült felmérés magyarázatot adhat arra a jelenségre, hogy a korábbi trendekkel ellentétben, az utóbbi években miért kezdett ismét nőni a tinédzserkori terhességek aránya az országban. A közel 2800, 15 és 19 éves lány megkérdezésével készült felmérés szerint ugyanis a fiatalok egyre nagyobb arányban hagyatkoznak bizonytalan fogamzásgátlási módszerekre. A kutatási adatok szerint a 2002-ben mért 11 százalékról 17 százalékra emelkedett például azon tinilányok aránya, akik a naptármódszert alkalmazva próbálják kivédeni a teherbe esés lehetőséget, vagyis megpróbálják termékenységi ciklusukhoz igazítani szexuális életüket. A szakértők szerint ugyanakkor a módszer az esetek 25 százalékában nem eredményes, ráadásul rendszertelen ciklus esetén biztonsággal nem is alkalmazható.A statisztikai adatok szerint 1991 és 2005 között évről-évre csökkent az összes élve születésre vetítve azon gyermekek aránya, akiknek édesanyja a szülés időpontjában még kiskorúnak számított. Ez az arány 2005 és 2007 között indult ismét növekedésnek. Jelenleg az összes szülés 10 százalékában tinédzser az édesanya.A felmérés szerint egyébként a megkérdezettek 42 százalékának volt már szexuális kapcsolata, ők 98 százalékos arányban védekeztek az együttlét során, leggyakrabban óvszer használatával. Ezek a mutatók nagyjából megegyeznek a 2002-ben tapasztaltakkal.Helyes döntésnek érzik?A kutatók szerint a kétes hatásosságú fogamzásgátló módszerek alkalmazása mellett nagy szerepet játszhat a tinik gyermekvállalással kapcsolatos attitűdje is a kérdésben. A kutatási adatok szerint ugyanis 2002 óta 50 százalékról 64 százalékra nőtt azon fiatal fiúk aránya, akik úgy vélik, rendben lévő, ha egy lány házasságon kívül vállal gyereket. Az egyetértő tinilányok aránya ugyanezen időszak alatt 65-ről 70 százalékra nőtt. Bár ez utóbbi változás a kutatók szerint statisztikailag nem szignifikáns, tény, hogy a lekérdezés olyan időszakban készült (2006 és 2008 között), amikor több tinédzser terhessége is nagy publicitást kapott a médiában, ami viszont jelentős hatással lehet a tinik gondolkodásmódjára. Ez volt az az időszak, amikor Bristol Palin, Sarah Palin korábbi republikánus alelnökjelölt kiskorú lánya, továbbá az ismert énekesnő, Britney Spears tinédzser korú húga esett teherbe, majd szülte meg kisbabáját szinte gyerekfejjel. Szintén ezen időszakban vetítették nagy sikerrel a mozik a Juno című filmet, amely pedig egy tinilány boldogan végződő terhességének történetét meséli el.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 21. 06:37, hétfő | Belföld

Jim Jarmush új filmjének vetítésével kezdődik a filmmustra

Jim Jarmusch A holtak nem halnak meg című filmjének vetítésével hétfőn kezdődik a 26. Titanic Filmfesztivál, amelyet két helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben rendeznek meg.

2019. Október 21. 06:00, hétfő | Belföld

ESzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Október 21-től a MÁV vasúti bérletei hozzárendelhetők az új típusú - 2016. január 1-től kibocsátott - személyazonosító igazolványhoz, az eSzemélyihez - közölte a MÁV Zrt. vasárnap az MTI-vel.

2019. Október 21. 05:01, hétfő | Belföld

Szinte nyári időjárásunk lesz a héten

Száraz, napos, meleg idő várható a jövő héten is. Hétfőn akár 28 fok is lehet, s a továbbiakban is csak néhány fokkal lesz hűvösebb

2019. Október 21. 05:00, hétfő | Belföld

Október végéig kell elvégezni a kötelező banki adategyeztetést

Október 31-ig kell elvégezni a kötelező banki adategyeztetést - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 csatornán vasárnap.