Városlista
2021. augusztus 3, kedd - Hermina

Hírek

2011. November 19. 14:42, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Biztonság vagy megmentés kell Magyarországnak?

Biztonság vagy megmentés kell Magyarországnak?

A gazdasági önállóság megőrzése nem feltétlen lenne rossz cél, azonban az európai adósságválság kellős közepén és a bóvli kategóriába sorolás határán inkább biztonságra lenne szüksége Magyarországnak.

Mintsem az esetleges megmentő felé feltételek diktálásának - írják az Equilor elemzői az IMF megállapodásról.

A jelenlegi folyamatokat elnézve túl nagy badarságot nem követünk el, ha kijelentjük, hogy a belső kereslet továbbra is gyenge, a hitelezés felfutása a jelenlegi foglalkoztatási adatok és megtakarítási szerkezet láttán nem igazán lehetséges. A kamatok magasak, aki pedig hitelképes nem biztos, hogy rászorul a banki kölcsönre. Újabb hitel egyelőre nem jöhet szóba, mivel a 2008-ban felvett összegből is még 3768 milliárd forint tartozásunk van az IMF felé. Az ország finanszírozása már most sem olcsó, viszont a hozamemelkedést nem csupán a kamatemeléssel hanem a fiskális politikába vetett bizalom növelésével is tompítani lehet. A hitelezők bizalma alapvetően szilárdnak mondható jelen pillanatban, még úgy is, hogy az előző kötvényaukciók eredményét vesszük alapul. A külföldiek kezében lévő állampapír állomány mindössze 200 milliárd forinttal csökkent 3800 milliárd forint körüli értékre, amely még mindig a historikus csúcs közelében mozog. Ilyen kockázatok mellett jogosan merül fel az az igény, hogy valamiféle biztosítékot nyújtsanak a kötvénypiaci befektetőknek. Egy kiszámítható gazdaságpolitika mellett az IMF is hasonló szerepet tölt be. Persze adódik a kérdés, hogy cserébe mit vár el az IMF, mint tudjuk „ingyen ebéd ugyanis nincs”. Az államháztartás egyenlegét javítandó további intézkedések bevezetése, a deviza hitelesek problémáinak rendezése és a gazdasági kalkulációk/előrejelzések újraszámolása lehet napirenden.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: IMF, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2021. Augusztus 03. 11:14, kedd | Belföld

Baseball ütővel és macsétával támadt az utcán

Egy 20 éves férfit hallgattak ki a dorogi nyomozók gyanúsítottként, aki ok nélkül támadt rá három járókelőre az utcán.

2021. Augusztus 03. 09:09, kedd | Belföld

Meghalt két beteg, 26 új fertőzöttet találtak

Két beteg meghalt, és újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu kedden,

2021. Augusztus 03. 08:41, kedd | Belföld

A járványhelyzet előtti szintre szorult vissza az álláskeresők száma

Augusztus elejére 259 ezerre csökkent a regisztrált álláskeresők létszáma Magyarországon, a tavaly nyári mélypont óta ez közel 120 ezer fős mérséklődést jelent

2021. Augusztus 03. 08:00, kedd | Belföld

Újabb helyen várják a poszt-Covid szindrómás gyerekeket Budapesten

Már három a Semmelweis Egyetemhez (SE) tartozó intézményben látják el a poszt-Covid szindrómával küzdő gyerekeket Budapest - tájékoztatta az egyetem hétfőn az MTI-t.