Városlista
2019. december 15, vasárnap - Valér

Hírek

2018. Február 05. 19:46, hétfő | PR

Biztos jó az a csillár, ami Önnek van?

Biztos jó az a csillár, ami Önnek van?

Télen a legkevesebb a természetes fény, ilyenkor rendkívül fontos, hogy kellemesek legyenek a fények ott, ahol a napunk kezdődik és befejeződik: az otthonunkban.

Rideg színek és fények helyett otthonosság

Rengeteg megoldás van, amivel szebbé, harmonikusabbá tehetjük a szobákat. A színek átvariálása is sokat segít abban, hogy derűsebb, világosabb legyen a belső tér.
A fiatalok által gyakran választott ‘vagány’ sötét színek összenyomják a teret, és lehangolóvá is tehetik az adott helységet. Különösen igaz ez télen, mikor kívülről kevés fény jön be. Érdemesebb a természetes és világos színekre helyezni a hangsúlyt, és ha szeretjük az élénk színeket, azokat egy szobán belül csak egy falon alkalmazni.

A lakás derűsebbé tételéhez télen semmi más nem tud annyira hozzájárulni, mint a fények ügyes használata. Mesterei ennek a skandinávok, akiknél hónapokig sötét van, előtte-utána pedig hónapokig nyomasztó borongósság uralkodik. Épp ezért külön kis világot alakítanak ki maguknak a zárt terekben.

Nincsen otthonosabb, mint egy finn országút széli büfé: csodálatos, meleg a megvilágítása, ragyogóak és barátságosak a színei - málnapiros, meleg rózsaszín, lágy drapp, csokoládészín, napsárga -, hogy aki a mínusz húsz fokból és sötétből belép, egyből életre kapjon. Nem luxus ez, inkább praktikus megfontolás skandináv módra. A téli depresszió cseppet sem vicc egy olyan országban, ahol az év jelentős részében sötét van.

Variálható fények sok helyen

Az otthonunkat télen érdemes meleg fényekkel ‘kibélelni’. Egyéniségünkhöz és a lakás adottságaihoz alkalmazkodva ezt számos eszközzel megtehetjük. Általában javasolható, hogy egy fényforrás helyett két-három is legyen egy helységben. Több arculatot adhatunk a szobának, illetve több felhasználási módot, ha ezeket a fényeket változatosan használhatjuk.
Az ablakpárkányon vagy asztalkán felállított gyertyák, mécsesek bensőséges hangulatot teremtenek, ám nem sok világosságot adnak. Ezekhez járulhatnak a helyi lámpák, illetve az apró vagy nagyobb felületű rejtett világítások.
A mennyezetbe süllyesztett spotok jól illenek például egy hálószobába, ahol kellemes hangulatot teremtenek, és kiegészítik az olvasólámpát vagy állólámpát.
A kis ‘hatósugarú’ fényforrások mellett ne feledkezzünk meg a csillárról sem, ugyanis amikor sötét van odakint, mindenképpen szükség van egy egész teret bevilágító lámpára. A csillár a szoba mértani közepén van a legjobb helyen, így mindenhova ugyanúgy szórja a fényt.

Van, amikor muszáj jól látni

Például egy nagyszabású családi vacsoránál elengedhetetlen, hogy be legyen világítva az egész tér, minden látható legyen az asztalon. Ha csak kis fények vannak a helységben, botladozás, apróbb balesetek fordulhatnak elő.
Egy nagy helység - például amerikai konyhás nappali - esetén több lámpa is elhelyezhető a mennyezeten. Stílusunktól függően ezek lehetnek minimalisták, vagy kristályfüggősek. A nagyméretű csillárok egész biztosan erősen ‘beleszólnak’ a lakás hangulatába. Vigyázzunk, ne uralja a mennyezeti lámpa a szobánk berendezését, de ne is üssön el tőle.
Ha pedig nagyon fényhiányunk van, szórhatja akár a fényt egymás mellett a csillár és pár más kisebb fényforrás is, mint amilyen az állólámpa vagy fényfűzér.

Címkék: csillár, elter.hu

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 12. 16:13, csütörtök | PR

A motorolajok nélkülözhetetlenek a hibátlan működéshez és a motor legnagyobb teljesítményéhez.

A motorolaj hűti és kenéssel látja el a mozgó alkatrészeket, így meghosszabbítja élettartamukat, és megóvja ezeket a sérülésektől.

2019. December 12. 14:45, csütörtök | PR

2020-ban ismét Alsóörs ad otthont az Open Road Festnek

Hazánk legnagyobb motoros és zenei fesztiválja az Open Road Fest 2020. június 10. és 14. között kerül megrendezésre Alsóörsön a Pelso Campingben.

2019. December 10. 17:54, kedd | PR

Mikor és hogyan térül meg a napelembe fektetett pénzünk?

Biztosan sokat hallottál mostanában az éghajlatváltozásról, a fosszilis energiahordozók mennyiségének csökkenéséről és a környezetszennyezésről.

2019. December 10. 17:53, kedd | PR

Fiatalok és a pénzügyi tudatosság

A pénzügyi tudatosságunk kiépítése valahol a gyermekkorban kapott zsebpénznél kezdődik.