Városlista
2019. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2018. Február 05. 19:46, hétfő | PR

Biztos jó az a csillár, ami Önnek van?

Biztos jó az a csillár, ami Önnek van?

Télen a legkevesebb a természetes fény, ilyenkor rendkívül fontos, hogy kellemesek legyenek a fények ott, ahol a napunk kezdődik és befejeződik: az otthonunkban.

Rideg színek és fények helyett otthonosság

Rengeteg megoldás van, amivel szebbé, harmonikusabbá tehetjük a szobákat. A színek átvariálása is sokat segít abban, hogy derűsebb, világosabb legyen a belső tér.
A fiatalok által gyakran választott ‘vagány’ sötét színek összenyomják a teret, és lehangolóvá is tehetik az adott helységet. Különösen igaz ez télen, mikor kívülről kevés fény jön be. Érdemesebb a természetes és világos színekre helyezni a hangsúlyt, és ha szeretjük az élénk színeket, azokat egy szobán belül csak egy falon alkalmazni.

A lakás derűsebbé tételéhez télen semmi más nem tud annyira hozzájárulni, mint a fények ügyes használata. Mesterei ennek a skandinávok, akiknél hónapokig sötét van, előtte-utána pedig hónapokig nyomasztó borongósság uralkodik. Épp ezért külön kis világot alakítanak ki maguknak a zárt terekben.

Nincsen otthonosabb, mint egy finn országút széli büfé: csodálatos, meleg a megvilágítása, ragyogóak és barátságosak a színei - málnapiros, meleg rózsaszín, lágy drapp, csokoládészín, napsárga -, hogy aki a mínusz húsz fokból és sötétből belép, egyből életre kapjon. Nem luxus ez, inkább praktikus megfontolás skandináv módra. A téli depresszió cseppet sem vicc egy olyan országban, ahol az év jelentős részében sötét van.

Variálható fények sok helyen

Az otthonunkat télen érdemes meleg fényekkel ‘kibélelni’. Egyéniségünkhöz és a lakás adottságaihoz alkalmazkodva ezt számos eszközzel megtehetjük. Általában javasolható, hogy egy fényforrás helyett két-három is legyen egy helységben. Több arculatot adhatunk a szobának, illetve több felhasználási módot, ha ezeket a fényeket változatosan használhatjuk.
Az ablakpárkányon vagy asztalkán felállított gyertyák, mécsesek bensőséges hangulatot teremtenek, ám nem sok világosságot adnak. Ezekhez járulhatnak a helyi lámpák, illetve az apró vagy nagyobb felületű rejtett világítások.
A mennyezetbe süllyesztett spotok jól illenek például egy hálószobába, ahol kellemes hangulatot teremtenek, és kiegészítik az olvasólámpát vagy állólámpát.
A kis ‘hatósugarú’ fényforrások mellett ne feledkezzünk meg a csillárról sem, ugyanis amikor sötét van odakint, mindenképpen szükség van egy egész teret bevilágító lámpára. A csillár a szoba mértani közepén van a legjobb helyen, így mindenhova ugyanúgy szórja a fényt.

Van, amikor muszáj jól látni

Például egy nagyszabású családi vacsoránál elengedhetetlen, hogy be legyen világítva az egész tér, minden látható legyen az asztalon. Ha csak kis fények vannak a helységben, botladozás, apróbb balesetek fordulhatnak elő.
Egy nagy helység - például amerikai konyhás nappali - esetén több lámpa is elhelyezhető a mennyezeten. Stílusunktól függően ezek lehetnek minimalisták, vagy kristályfüggősek. A nagyméretű csillárok egész biztosan erősen ‘beleszólnak’ a lakás hangulatába. Vigyázzunk, ne uralja a mennyezeti lámpa a szobánk berendezését, de ne is üssön el tőle.
Ha pedig nagyon fényhiányunk van, szórhatja akár a fényt egymás mellett a csillár és pár más kisebb fényforrás is, mint amilyen az állólámpa vagy fényfűzér.

Címkék: csillár, elter.hu

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 09. 12:53, péntek | PR

Fasírt a kedvenc zöldségedből

A cukkini egy igen univerzális zöldség, hiszen számos ízletes ételhez felhasználható alapanyag. A háziasszonyok nagy kedvence, mert lédús, mégis roppanós, kalóriaszegény és pénztárcabarát zöldség.

2019. Augusztus 09. 12:51, péntek | PR

TV-t vagy monitort vásároljunk? Így alakulnak át tévézési szokásaink

A tévé kérdéskör megkerülhetetlen. Ám nem is az a kérdés, hogy aki nézi, miért nézi, hanem, hogy mit és min keresztül fogyasztja a szórakoztató tartalmakat. Ez viszont már tovább árnyalja az ügyet.

2019. Augusztus 05. 15:58, hétfő | PR

Cipőtárolási szabályok, amiket jó, ha tudunk

Nagy öröm az új cipő - ebben valószínűleg minden nő egyetért. Ám ha hazaviszünk egy új szerzeményt, gyakran felmerül a kérdés, hova fér el, hogy tudjuk ‘szabályosan’ tárolni, hogy az a lábbelinek is jó legyen.

2019. Július 16. 13:39, kedd | PR

Szigorú minőségi szabályozás a siker kulcsa

A Jánosik és Társai Kft. tavalyi árbevétele meghaladta a 14 milliárd forintot. Az idén is több mint 14 milliárd forint bevételt terveznek.