Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 08. 09:20, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Borkai: "Győr számára is kiemelten fontosak a Rába állami megrendelései!"

Borkai:

Az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett hétfőn a győri Rába Nyrt. valamennyi részvényére 815 forintos darabonkénti árfolyamon, - közölte a Rába a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.

Győr számára rendkívül fontos, hogy a nagy múltú Rába gyár állami megrendelésekhez jusson, s biztos tulajdonosi hátterével javítsa pozícióit a nemzetközi piacokon is - így kommentálta az állam szándékait Borkai Zsolt, országgyűlési képviselő, a város polgármestere.

Elmondta: egyértelműen támogatja, hogy a tradícionális vállalatok magyar kézben maradjanak, vagy oda kerüljenek.

- Egy ilyen vásárlásnak akkor van igazán haszna, értelme, ha az állam érdemi befolyáshoz jut - fogalmazott a polgármester. - A Rába jövője Győr számára a foglalkoztatás miatt is rendkívül fontos.

Az ajánlattevő által megszerzett részvények a magyar állam tulajdonába kerülnek, a vagyonkezelési jogosítványokat az MNV gyakorolja majd. Az ajánlati árat teljes egészében készpénzzel egyenlíti ki az MNV.

A Rába részvények kereskedése múlt hét szerda óta szünetel a Budapesti Értéktőzsdén. A papírok utolsó záróára 621 forint volt.

Az ajánlat felügyelethez történő hétfői benyújtását megelőző 180 napon belül az MFB Invest összesen 91.464 darab Rába-részvényt vásárolt, ezek legmagasabb vételára 815 forint volt, ami megegyezik az ajánlati árral. A vételár a társaságot 10,98 milliárd forintra értékeli. A magyar állam összesen 16,15 százaléknyi tulajdonnal rendelkezik a Rábában, ezen belül a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (Alap) tulajdonában 15,47 százaléknyi, az MFB Invest tulajdonában 0,68 százaléknyi - összesen 2 millió 176 ezer 193 darab - részvény van. A vételi ár alapján a fennmaradó részvénycsomag értéke 9,2 milliárd forintot tesz ki.

A Rába 10,85 százalékos tulajdonosa a Malajziában bejegyzett DRB-Hicom Berhad, 7,68 százaléknyi részvény a Rába saját tulajdonában van, a közkézhányad pedig 66 százalék.

A Rába jegyzett tőkéje 13,473 milliárd forint, amely 13 millió 473 ezer 446 darab, egyenként ezer forint névértékű részvényből áll.

A részvények 180 napos forgalommal súlyozott átlagára 668 forint, a 360 napos átlagára 737 forint volt. A társaság egy részvényre jutó saját tőke értéke 747 forint a 2010. december 31-i konszolidált auditált éves beszámoló szerint.

Mind az Alap, mind a DRB november 5-én kötelezettséget vállalt, hogy értékesíti részvényeit az MNV részére.

Az MNV a sikeres vételi ajánlat lezárása után élni kíván vételi jogával az összes többi, tulajdonába nem került részvényre vonatkozóan. Abban az esetben, ha nem szerezné meg a részvények 50 százalékát, fenntartja a jogot az elállásra.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az ajánlatot még nem hagyta jóvá, így az ajánlat kezdőnapja még nem ismert. Az ajánlatban közreműködő forgalmazó az UniCredit Bank Hungary Zrt.

A befolyásszerzéshez versenyfelügyeleti eljárást is kezdeményez a vevő, valószínűleg az Európai Unió Bizottságánál.

Az MNV nem tervez változtatást sem a vállalat vezetőire, sem munkavállalóira, sem kapcsolt vállalkozásaira vonatkozóan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense