Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Október 22. 17:30, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Borkai: "Újváros visszanyerheti régi, közkedvelt, polgári hangulatát"

Borkai:

A kormány döntése alapján - az Új Széchenyi Terv keretében - hat megyei jogú város részesül közel 6 milliárd forintos támogatásban, amelyből szociális célú városrehabilitáció kezdődhet meg.

Az 5,83 milliárd forintos támogatással összesen 7 milliárd értékű fejlesztés valósulhat meg: 8 projekt keretében, 6 megyei jogú városban - Debrecen, Győr, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza - tervezik a szociális célú városrehabilitációt.

A szociális városrehabilitáció célja a városok fizikai, társadalmi és gazdasági szempontból leszakadó városrészeinek leromlását okozó folyamatok megállítása és megfordítása. A projektek révén épületek és azok környezete újul meg, külön programokkal, képzésekkel segítve az ott élő lakosság munkához jutását, az életkörülmények javítását, ezáltal az integrációra alkalmasabb környezet és társadalom kialakulását. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló rehabilitáció célcsoportja elsősorban az emberhez méltó lakhatási körülményeket önerőből megteremteni nem képes társadalmi réteg.

- A kormány az országos, illetve regionális jelentőségű projektek kivitelezését a kiemelt projektek között támogatja, ami elősegíti a rendelkezésre álló források hatékonyabb és gyorsabb felhasználását - mondta Borkai Zsolt, Győr polgármestere.

Borkai Zsolt az újvárosi rehabilitáció részleteit ismertetve kitért rá: az önkormányzat 2012 végén vághat neki a közel 1,4 milliárd forintos projekt megvalósításának. Felújítanak 40 szociális bérlakást, két közösségi épületet, ezek mellett pedig rendőri irodát nyitnak, és játszótér is készül.

A polgármester emlékeztetett rá: Győr 2008 óta dolgozott az Újváros egy részét érintő település-rehabilitációs pályázaton, ám azt menet közben többször felfüggesztették, a pályázati feltételek is változtak, ezért a város képviselőtestülete csak idén, év elején dönthetett a 275 millió forintos önrésszel befogadott, 1,1 milliárdos Európai Uniós támogatást igénylő anyag benyújtásáról.

Győr-Újvárosban mintegy 500 ember él azon a területen, amelyet a rehabilitáció közvetlenül érint. Ez a Bálint Mihály utca, Bercsényi liget, Jakobinus utca, Rát Mátyás tér és Petőfi tér által határolt rész. 900 millió forintból 40 szociális bérlakás újul meg a Kossuth utca 15., 19., 21., 22/B., 26. és 28. szám alatt. A korszerűsítéssel komfortos, illetve többségében összkomfortos szintre emelt lakásokba azok a szociálisan rászorult emberek költözhetnek, akik azt korábban igényelték, vagy előtte is ott laktak.

Borkai Zsolt polgármester elmondta: a projekt részeként megújul a Kossuth Lajos Általános Iskola, valamint a római katolikus templom homlokzata. Öt üzlethelyiség lesz a Kossuth utcában, a 19. szám alatt pedig a közbiztonság erősítése érdekében rendőri iroda létesül. A Bercsényi liget felújítására 113 millió forintot költenek.

- Miközben az újvárosi rehabilitációs pályázat elbírálására vártunk, ne tétlenkedtünk - fogalmazott Borkai Zsolt. - A város segédkezett a helyi polgárőrség megalakításában, ingatlant biztosított a részönkormányzat számára, felújított épületbe költözött a családsegítő és a nyugdíjasklub is. Korszerűsítettük az újvárosi kamerarendszert, és közcélú munkásokat alkalmaztunk a városrész megszépítéséhez, tisztán tartásához.

A polgármester szerint a városi, kormányzati és uniós támogatással Győr-Újváros számára új esély teremtődik a régi, polgári hangulat visszaszerzéséhez. A fejlesztéssel a terület kitörhet a mostani leromlott, lepusztult állapotából, és remélhetőleg a magánbefektetők is fantáziát látnak majd abban, hogy beszálljanak a rekonstrukciós munkálatokba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.

2024. Április 24. 09:20, szerda | Helyi

Ez a verseny nemzetközi találkozóhelye a makett köré szövődött barátságoknak – ilyen volt a 26. Mosonshow

Rengeteg ember, és még annál is több részletgazdag makett: ilyen volt az a makettverseny Mosonmagyaróváron, ahová még ázsiai országokból is érkeztek versenyzők.

2024. Április 24. 08:13, szerda | Helyi

Választás 2024: Dr. Dézsi Csaba András

A programról, az elmúlt 4.5 évről és az ellenfelek egy-egy kritikájára is reagált Dr- Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP polgármersterjelöltje

2024. Április 24. 07:16, szerda | Helyi

Mutatjuk a Speedmarathon eredményét!

Hazánkban április 23-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek.