Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 17. 17:30, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Borkai Zsolt: „Győr az ország leggyorsabban fejlődő városa!”

Borkai Zsolt: „Győr az ország leggyorsabban fejlődő városa!”

A nyári szünet után - ahogy a parlamentben, úgy a győri képviselő-testület számára is - a Városházán megkezdődik az őszi döntéshozói munka.

Rendeleti és rendezési terv-módosítások, fejlesztések, intézmény-fenntartási és működtetési feladatok, no és a jövő évi költségvetés koncepciója - ilyen előterjesztések kerülnek rövidesen a közgyűlés elé.

Borkai Zsolt polgármester szerint egyetlen helyhatóság sincs könnyű helyzetben, hiszen módosul az önkormányzati törvény, és változnak a fenntartói jogosítványok is: iskolák és egészségügyi intézmények kerülnek állami kezelésbe, miközben az óvodák, a bölcsődék, a szociális ellátás és a kultúra felügyelete továbbra is helyi szinten koncentrálódik.

„Közép- és hosszú távú céljainkat úgy összegezhetném, hogy Győr nem torpanhat meg. Fontos irányvonalakat, feladatokat jelöltünk ki, ezek mentén kívánunk továbbra is előrehaladni" - kezdte Borkai Zsolt.

A polgármester aláhúzta: Győrnek nagy vállalásai vannak, és ezeket teljesíteni, erősíteni kell. A gazdasági beruházások azt igénylik, hogy beinduljon a bérlakás-program. Új lakásokra van szükség, az ingatlankínálat kiszélesítésére, hiszen felpörgött a piac, az ország minden tájáról érdeklődnek a Győrbe költözés, letelepedés, az albérletek iránt. A fejlesztésekkel együtt kell erősíteni a szolgáltató szektort, hiszen a győrieknek és a Győrbe érkezőknek javuló, és még komfortosabb ellátásra lesz majd szüksége és igénye.

Borkai Zsolt úgy véli, Győrnek európai környezetben, kiváló logisztikai és infrastrukturális feltételek között kell fogadnia a városba érkező vállalkozásokat. Miközben a multinacionális cégek, valamint beszállítóik számára is fontos az ideális háttér megteremtése, hasonlóan jó feltételeket kell garantálni a Győrben erősödő, a helyi és állami támogatásokat igénybe vevő mikro- és kisvállalkozásoknak. Az új befektetők számára további, ipari fejlesztésre kijelölt területeket kell nyitni, és minden segítséget meg kell teremteni számukra a minőségi szakember-utánpótlásra. A polgármester szerint Győr ma a munkahelyteremtés tekintetében is az ország egyik zászlóshajója, amely nemcsak a város, de a régió, sőt az ország kvalifikált munkaerejét is képes foglalkoztatni.

A város közgyűlése a jövőben szigorítani fogja az önkormányzati bérlakáshoz jutás feltételeit. Az önkormányzat nagyobb figyelmet fordít majd a notórius nem fizetők, és a normális emberi együttélés szabályait be nem tartó egyének, családok kiszűrésére. A képviselő-testület változtatni készül a parkolási rendeleten, a törekvés azt szolgálja majd, hogy a belvárosba autóval érkezőket a parkolóházakba irányítsák. A közgyűlés nem tervezi emelni a helyi adókat, amennyiben a helyi bevételek elvonása nem lesz olyan mértékű, ami ezt szükségessé teszi. Győr minden törekvése, hogy megtartsa általános és középiskoláit, és azokat a korábban megszokott, lehető legjobb színvonalon működtesse tovább a jövőben is.

Ami a Győrben megkezdett fejlesztéseket illeti: Borkai Zsolt reméli, hogy az új Jedlik-híddal összefüggő úthálózat-fejlesztés beruházásait mielőbb át tudják adni a forgalomnak. A város elkötelezett a belvárosi rehabilitáció, így a Dunakapu tér korszerűsítése mellett. Az önkormányzat a hatósági engedélyekhez jutás felgyorsításával szeretné segíteni az Audi-beruházás gördülékenységét, és az új ipari létesítmények kiépítését.

„A város fő célkitűzései között szerepel, hogy egy olyan szakképzési központot alakítson ki, amely nemcsak az Audi, de minden, a városban a jármű- és a gépgyártás területén érintett cég számára hasznos lehet" - tudtuk meg Borkai Zsolttól.

Az önkormányzat, ahogy eddig, úgy a jövőben is, minden lobbi erejét latba veti a Széchenyi István Egyetem önállóságának megőrzéséért, hiszen az intézmény működése nélkülözhetetlen a minőségi szakemberképzés, a gazdaság fejlesztése érdekében. Győr számára kiemelten fontos, hogy jó ütemben halad az ország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház 11 milliárd forintos fejlesztése is.

Borkai Zsolt azt várja, hogy a győri gazdaság erősödésével párhuzamosan tovább emelkednek majd a város adóbevételei, ám hozzátette: azt is látni kell, hogy egyre több feladattal kell az önkormányzatnak szembenéznie, és a kötelező feladatok ellátásához is további forrásokra van szükség. A polgármester összességében mégis örömtelinek tartja, hogy Győr ma az ország leggyorsabban fejlődő városa, amelynek eredményeit mindenki elismeri.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense