Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2010. December 02. 10:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Borkai: "Stratégiai célkitűzés a magyar sport támogatása!"

Borkai: "Stratégiai célkitűzés a magyar sport támogatása!"

Röviddel megválasztását követően az Országgyűlés sport és turisztikai bizottsága máris napirendjére tűzte a MOB új elnökének, Borkai Zsolt győri polgármesternek a meghallgatását. Borkai Zsolt elöljáróban kifejtette, fontosnak tartj

„A költségvetést áttanulmányozva örömmel láttam, hogy a kormányzatnak valóban stratégiai célkitűzése a sport támogatása - szögezte le a MOB elnöke. - Valamennyiünk fontos feladata, hogy a mindennapos testneveléstől az élsportig ismét felépítsük a magyar sportot, mégpedig egy új struktúra mentén. A jelenlegi köztestületek akkor tudnak hatékony teljesítményt végezni, ha egységesen teszik a dolgukat. A kultúra területén ez már megvalósult, a filmesek, a színházi szakma egységes fellépése rendkívüli eredményeket hozott, a magyar sportnak ezt ezután kell megtennie."

Borkai Zsolt leszögezte, szükséges a sporttörvény módosítása, hogy a MOB irányítása mellett egycsatornás finanszírozás valósuljon meg, szemben az eddigi, nem igazán átlátható rendszerrel. Az elnök hozzátette: a jelenlegi költségvetési törvény tervezetében még nem igazán látszik ez az egycsatornás elképzelés, azaz valamiféle módosítás mindenképpen szükséges. „Ha a jelenlegi felosztási rendszer maradna, és a támogatás az államtitkárságon keresztül érkezne, akkor az első átutalások ismét május-júniusra tolódnának, miközben a kvalifikáció és a 2012-es olimpiai eredményesség okán elengedhetetlen, hogy a pénzekhez már januárban hozzáférjenek a szövetségek."

A MOB új vezetője ismét aláhúzta, módosítani kíván az eddigi elosztási elveken, szoros együttműködésben a többi sportszervezettel: elsősorban azokat a versenyzőket, sportágakat kell támogatni, akiknek és amelyeknek van esélyük a londoni érem- és pontszerzésre.

„Szakmai alapon kell eldönteni, kik érdemesek erre, és a megfelelő egyeztetések után ennek megfelelően kell a pénzeket csoportosítani."

Első lépésként a Gerevich-alapítvány a MOB-hoz kerül, miáltal az eddigi igencsak szerteágazó sportolói és edzői támogatási rendszert sikerül egybegyúrni, ami egy igen nagy lépés az átláthatóság felé.

Borkai Zsolt ennek kapcsán még egyszer hangsúlyozta: ahhoz, hogy a teljes finanszírozási rendszer ilyen legyen, a költségvetési és a sporttörvényt is módosítani kell. „Az államtitkársággal folyamatosan egyeztetünk, és úgy gondolom, megfelelően tudjuk majd vezetni a magyar sportot, egyszersmind partnerként, együttműködve dolgozni a többi köztestülettel. A MOB-ban nemsokára kialakul az a stáb, amely képes lesz hatékonyan és magas színvonalon ellátni a magyar sport irányításai feladatait."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.