Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Augusztus 23. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Borpiaci támogatás, ORÖ-iskolák és új BKV-buszok a Lapszemlében

Borpiaci támogatás, ORÖ-iskolák és új BKV-buszok a Lapszemlében

29 millió euróval támogatja az unió a magyarországi szőlőültetvények megújítását, de sokkal többre lenne igény – írja a Népszabadság. A Magyar Hírlap közlése szerint Szirákon a helybeli romák és nem romák önkéntes munkájának köszönhetően újul meg a szinte kizárólag csak roma gyerekeket oktató iskola, melyet ősztől két másik intézménnyel együtt az Országos Roma Önkormányzat működtet. Két hét múlva döntenek a 150 új BKV-autóbusz üzemeltetésének jogáról - tudta meg a Magyar Nemzet.


A közelmúltban járt le az uniós borpiaci támogatás egyik legfontosabb elemének pályázati határideje, a Magyarország számára felhasználható EU-s borpiaci támogatási keret ebben a szezonban 29 millió euró. A gazdák a szőlőültetvények szerkezetátalakítására pályázhattak – nyilatkozta a Népszabadságnak Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára. Mindez a hazai ültetvények megújításának alapeleme, miután csak kevés gazda akad, aki ezt a beruházást támogatás nélkül végrehajtaná. Egy-egy hektárnyi szőlőültetvény telepítése ugyanis – fajtától és termőterülettől függően – 3-15 millió forintba kerül. A szerkezetátalakítás egyrészt a fajtamegújítást szolgálja, azaz olyan ültetvényeket lehet kialakítani, amelyek a piacon jobban eladhatók, másrészt olyan termőterületek visszaszerzését, amelyek a korábbiaknál jobb adottságúak. A szubvenció révén 2004 óta 11 153 hektárt újítottak meg a hazai szőlőültetvényeken, a megújítási igények azonban rendszerint nagyobbak a lehetőségeknél.

***

Három iskola működtetését veszi át az idei tanévtől az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) – jelentette be tegnap Farkas Flórián, a szervezet elnöke a Nógrád megyei Szirákon. A település általános iskolája mellett egy szolnoki oktatási intézményt és a szintén Jász-Nagykun-Szolnok megyében található tiszapüspöki iskoláját tartja fenn az ORÖ, hivatalosan már 2012 júniusától. A sziráki iskolát romák és nem romák társadalmi munkában újítják fel. Az ORÖ elnöke megismételte, törekedtek rá, hogy olyan iskolákat vegyenek át, amelyekben többségében roma tanulókat oktatnak. Hozzátette, az idén tapasztalatokat szereznek a fenntartás területén, és később döntenek arról, hogy további iskolák fenntartásába is belevág-e az ORÖ.

***

Két hét múlva hirdethetik ki az új buszüzemeltetési modell első pályázatának győztesét - mondta Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek. A cégvezető cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint a VT-Transman nyerte el a BKV hálózatán jövő tavasztól 150 autóbusz üzemeltetésének jogát. Azt azonban megerősítette, hogy a háromból egyedüliként állva maradó ajánlattevő új Mercedes Citaro buszokkal pályázott. A lap értesülése szerint a fővárosnak eddig is szolgáltató magyar céget hiánypótlásra szólítanák fel. Vitézy Dávid szerint az üzemeltetett buszok kiállítási időpontjázl az útvonalat ls a menetidőt pontosan rögzítik majd a szerződésben, és a a vállalkozóknak végre kell majd hajtaniuk a BKK utasításait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben