Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 13. 07:13, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Bőrsejtekből hoztak létre immunsejteket

Bőrsejtekből hoztak létre immunsejteket

Bőrsejtekből kiindulva sikerült laboratóriumban létrehozni olyan immunsejteket, amelyek felhasználhatók a daganatos sejtek elleni harcban – ismertette oxfordi kutatók eredményét a BBC hírportálja.

Az emberi test saját immunrendszere erejének felhasználása új utat nyithat a rák elleni küzdelemben. Az elsőként a Gene Therapy című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban az immunrendszer úgynevezett dendritikus sejtjeire összpontosítottak. Ezek a csontvelőben kifejlődő sejtek a fehérvérsejtek mindössze ezredrészét teszik ki, és az elsők között találkoznak a szervezetet megtámadó kórokozókkal, ezért az immunválasz elindításában kulcsszerepet töltenek be.

Éretlen állapotukban ezek a sejtek még nem szakosodnak egy bizonyos típusú ellenségre. Amikor azonban elfognak például egy tumormarkert, feldolgozzák, megsemmisítik és jellemző darabkáit „felmutatják” membránjukon. Az antigének ilyen „bemutatása” közli az immunrendszer felelős sejtjeivel, hogy milyen típusú sejteket vegyenek célba.

Paul Fairchild, az Oxfordi Őssejt Intézet munkatársa elmondta, hogy kutatócsoportja az őssejt-technológia eredményeit használta fel, amikor páciensek bőréből új dendritikus sejteket hoztak létre. Utóbbiak a melanoma sejtjei ellen irányuló támadást váltották ki a Melan-A jelű marker felhasználásával. A laboratóriumi kísérletekben a dendritikus sejtek egyaránt képesek voltak aktiválni az antitesteket gyártó és a ráksejteket ölő immunsejteket.

Címkék: őssejt, kutatók

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére