Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Március 19. 15:17, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Borúra derű: leküzdhető a tavaszi fáradtság

Borúra derű: leküzdhető a tavaszi fáradtság

Munka özöne, lótás-futás reggeltől estig, nem elég hosszú a nap minden teendőnk elvégzésére, az időjárásban derűre ború - ahogy lelkiállapotunkban -, és a vakáció még messze van. Mi pedig belefáradunk az örökös „hajtásba”, k

Ha reggel 6-kor kezdjük a napot, és esetleg éjfélkor fejezzük be - de akkor sem érünk a teendőink végére -, tennünk kell ellene. Ilyen esetekben egyik hatékony védekezési mód napi időbeosztásunk teljes átalakítása és egy nyugodtabb életritmus bevezetése lehet.

1. Szánjunk több időt magunkra! Maradjon hely a napi teendők időtérképén olvasásra, sétára, egy jó fürdőre vagy szaunára - röviden: az ellazulásra. Ne fosszuk meg magunkat a zene élvezetétől sem: egy karosszékben kényelmesen elhelyezkedve rendszeresen hallgassuk meg kedvenc CD-inket.

2. Táplálkozzunk változatosan, használjuk ki az adott évszak előnyeit - tavasszal különösen sok friss gyümölcsöt-zöldséget fogyasszunk. Ügyeljünk továbbá az étkezések rendszerességére, így ne ugorjunk át egyetlen egyet sem.

3. Ha túlságosan felgyülemlettek különböző feladataink a nap végén, azok elvégzésére semmiképp se az alvásidőből vegyünk el. Szabjuk meg saját alvási ritmusunkat, és lehetőleg minden körülmények között tartsuk is magunkat hozzá.

4. Ne higgyük, hogy minden feladatot nekünk kell elvégeznünk. Osszuk meg a munkát, bármilyen fajtájú legyen is az, és hagyjuk, hogy mások segítségünkre legyenek.

5. Tanuljuk meg jól szétválogatni feladatainkat, tudjunk különbséget tenni aközött, mi elengedhetetlenül fontos arra a napra, és mi nem. És persze szervezzük ésszerűbben az életünket.

6. Ha elárasztanak minket napi teendőink, és úgy érezzük, semmi kedvünk hozzá, hogy rendszeresen tartózkodjunk a szabadban, netán még szabadtéri testmozgást is végezzünk - akkor is tegyük meg! Hiszen a gyaloglás, minden fajta fizikai tevékenység a friss levegőn (főként, ha még sportolással is társul) a fáradtság egyik legjobb ellenszere. De lehetőleg ne a szennyezett levegőjű főutak közelében kocogjunk, mozogjunk, hanem keressünk egy közeli parkot, teret, ahol a zöld környezetben „fellélegezhetünk".

Vitaminok

A C-vitamin vagy az aszkorbinsav hiánya gyengíti a szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben, és rendszerint bizonyos fokú fáradtságot von maga után. A szakemberek arra is rájöttek, hogy a stressz C-vitamin veszteséget okoz szervezetünknek. E hiány enyhítésére számos, C-vitamin alapú gyógyszer-„koktél" létezik - csak választanunk kel közülük. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy elegendő belőlük 1 grammos adagolás naponta, amit nem érdemes túllépni.

Mire ügyeljünk?

De minden „ellenlépés" ellenére nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a fáradtság szervezetünk riasztó jele is lehet, és ha minden igyekezetünk ellenére nem múlik, vagy fokozódik, forduljunk orvoshoz.

(www.patikamagazin.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.