Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2016. December 21. 09:50, szerda | Életmód

Borválasztó tippek a karácsonyi menühöz

Borválasztó tippek a karácsonyi menühöz

Még néhány nap és itt a karácsony.

A rohanó mindennapok után jól esik kicsit lazítani, pótolni az elmulasztott beszélgetéseket. A társalgás legfőbb színhelye vitathatatlanul a családi asztal, ahol az ünnepi fogások egy-egy jól választott borért epekednek, hogy az étel és a bor nászra keljen a szánkban az ízlelőbimbóink nagy örömére. A legtöbb karácsonyi menü elmaradhatatlan kelléke a halászlé. Érthető, hogy ragaszkodunk hozzá, hiszen valóságos gasztronómiai robbanás, ízélmény minden kanál ebből az ezerféleképpen elkészíthető egyszerű ételből. Pikáns ízvilága miatt száraz, fűszeres borok passzolnak hozzá. A kellemesen fűszeres, magas savtartalmú kadarka talán a legtökéletesebb választás mellé, hiszen ez a Délvidékről származó borfajta nagyszerűen kiemeli a halászlé paprikás alapkarakterét. A legjobban egy szekszárdi kadarkával járunk. A rántott hal szintén hagyományos fogásnak számít. A zsírosabb és közömbösebb ponty- vagy a szárazabb, karakteresebb harcsa-, csuka-, süllő-, amurszeletek mellé könnyű, száraz fehérbor illik. Ha egy sauvignon blanc-t választunk tökéletes harmóniát alkot italunk a fogással. Lazachoz vagy pisztránghoz adható akár félédes vagy édes fehér bor is. Töltött káposzta nélkül nem is igazi a szenteste. Valóságos műalkotás, hiszen a savanyított káposztalevélből, darált húsból, rizsből, variációtól függően pirospaprikás vagy csomboros alapfűszerezéssel páratlan étel készül. Emellé a tartalmas, zsíros, nehéz fogás mellé célszerű valami emésztést segítő, élénk, fűszeres fehéret választani, egy chardonnay minden tekintetben méltó partner lehet. Az angolszász hagyományokat követve egyre gyakrabban kerül a magyar családok ünnepi asztalára a sült pulyka, amely önmagában kevéssé karakteres húsfajta. A fogás ízvilágát leginkább a fűszerezés mértéke és az esetleges töltelék (gesztenyés, gombás, májas) határozza meg. Száraz, vagy félszáraz fehérborok tökéletesen illenek hozzá, egy olaszrizlingben biztosan nem fogunk csalódni. A hungarikumnak számító bejgli a karácsonyi ebéd vagy vacsora méltó befejezése. A mákos vagy diós töltelék és a benne megbúvó mazsolaszemek élményét tökéletessé tehetjük édes desszertborokkal. Pazar kísérő lehet egy késői szüretelésű hárslevelű, vagy egy aszúbor a tokaji borvidékről.

Itt tudsz követni minket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:54, vasárnap | Életmód

Krausz Ferenc: Magyarországon vannak olyan projektek, amelyekkel világszínvonalú eredményeket lehet elérni

Magyarországon vannak olyan projektek, amelyekkel hazánkban is legalább olyan esélyekkel lehet világszínvonalú eredményeket elérni, mint külföldön