Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2011. December 26. 14:58, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Bosszúból robbantottak a minisztériumnál?

Bosszúból robbantottak a minisztériumnál?

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát hétfő reggel Bagdadban a belügyminisztérium épületénél; rendőrségi és kórházi források szerint a merényletben legalább hatan meghaltak, 34-en pedig megsebesültek.

Az iraki fővárosban a múlt csütörtökön legkevesebb 72 ember vesztette életét a főleg a síita negyedeket sújtó robbantássorozatban. Az volt az első terrortámadás az amerikai erők minapi kivonulása után, aminek nyomán Irakban azonnal belpolitikai válság tört ki a síiták vezette kormány és a rivális szunnita erők között.

A hétfői öngyilkos merénylő a belügyminisztérium épülete előtti biztonsági kordonnak hajtott neki robbanóanyaggal megrakott autójával. A minisztérium egyik, név nélkül nyilatkozó tisztségviselője szerint a támadó kihasználta azt a pillanatot, amikor az őrök karbantartási munkákra érkező villanyszerelőket engedtek be a főkapun, és ő is behajtott a minisztérium területére.

A Bagdad központjában bekövetkezett hatalmas detonáció után halottak és sebesültek tucatjai hevertek a földön, és a közelben álló gépkocsik kiégtek.

A síita Núri al-Máliki kormányfő kezdeményezésére egy hete elfogatási parancsot adtak ki a szunnita alelnök, Tarek al-Hasemi ellen, akit merényletek pénzelésével vádolnak, Máliki egyúttal saját szunnita helyettesének, Szaleh Mutlaknak a menesztését követelte a parlamentből. A szunnita Irakíja Tömb 82 képviselője a kialakult helyzet miatt a kormány és a parlament bojkottálása mellett döntött, Máliki viszont azzal fenyegette meg a pártot, hogy kilenc miniszterét felmenti, ha fenntartja döntését.

Többen attól tartanak, hogy ezekkel a lépésekkel az ország a szakadék szélére sodródik, és megismétlődhet a 2006–2007-es felekezeti háború.

Egy magas beosztású rendőrségi forrás szerint a lázadók azért vették célba a minisztériumot, hogy bosszút álljanak a miniszterelnök-helyettes Hasemi ellen kiadott letartóztatási parancsért. Maga Hasemi a félautonóm iraki Kurdisztánba utazott, ahol vélhetően nem adják ki őt azonnal a központi kormány hatóságainak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.