Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Április 20. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Bostoni robbantás - Londoni elemzők: nem feltétlenül terrorszervezet tagjai az elkövetők

Bostoni robbantás - Londoni elemzők: nem feltétlenül terrorszervezet tagjai az elkövetők

Nem sok jel utal arra, hogy a bostoni robbantásos merénylet két csecsen elkövetője valamely terrorcsoport tagja lett volna - vélekedtek péntek esti helyzetértékelésükben londoni biztonságpolitikai elemzők.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői közölték: véleményük szerint a merénylőknek jó eséllyel több közös vonásuk lehetett a columbine-i iskolai mészárlás elkövetőivel, mint a 2001. szeptember 11-ei merényletsorozat végrehajtóival.
A cég szakelemzői a Denverhez közeli Colombine középiskolájában két tizenéves által 1999-ben elkövetett tömeggyilkosságra utaltak. A két fiatal fegyveres annak idején 12 diákkal és egy tanárral végzett.
Az Eurasia szakértői szerint az eddigi adatokból - az idősebbik bostoni merénylővel kapcsolatban - egy mélyen vallásos fiatalember képe bontakozik ki, aki azután sem találta meg a helyét az amerikai kultúrában, hogy tizenéves öccsével már egy évtizede élt Boston környékén. Jóllehet Boston tágabb környezetében jelentős lélekszámú kaukázusi-kaszpi közösség él, nem látszik azonban bizonyíték arra, hogy e térségben politikailag vagy ideológiailag aktív, kiábrándult, a közösségre veszélyt jelentő emberek csoportja tevékenykedne - áll az Eurasia Group pénteki elemzésében.
A cég szakelemzői szerint nyilvánvalóan lesznek olyan vélemények, amelyek az al-Kaida terrorszervezethez kötik a bostoni merénylőket, tekintettel arra, hogy csecsen szélsőségesek az al-Kaida számos korábbi műveletének közvetlen részesei voltak Afganisztántól Irakon és a Közel-Keleten át Észak-Afrikáig. Emellett orosz tisztviselők is - jórészt Oroszország csecsenföldi politikáját igazolandó - következetesen bizonygatják, hogy a csecsen nacionalisták és az al-Kaida között szoros a kapcsolat.
Az Eurasia elemzői szerint nem lehet kizárni, hogy valamilyen kapcsolatra a bostoni merénylettel összefüggésben is fény derül, de amíg ez nem következik be, addig "a kétely a dezinformáció elleni legjobb fegyver".
A ház szakérői szerint hacsak nem merül fel valóban kapcsolat a két elkövető és az al-Kaida között, valószínűtlen, hogy a bostoni maratonon végrehajtott robbantásos merénylet átformálná az Egyesült Államok terrorrellenes tevékenységét, akár otthon, akár külföldön.
A két csecsen által elkövetett merénylet teremthet bizonyos mozgásteret az orosz biztonsági és hírszerzési ügynökségekkel folytatott amerikai együttműködés bővítésére, de a történtek az általános amerikai-orosz viszonyt nem fogják alapvetően átrendezni - jósolták pénteki elemzésükben az Eurasia Group szakértői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg