Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Augusztus 29. 13:06, kedd | Belföld
Forrás: mti

Bővül az elektromos autók vásárlásának támogatási köre

Bővül az elektromos autók vásárlásának támogatási köre

Bővül az elektromos autók vásárlásának támogatási köre és adminisztratív könnyítések is életbe lépnek a környezetbarát közlekedés ösztönzése érdekében

- mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az államtitkár az ELMŰ-ÉMÁSZ új, elektromos autókból álló flottájának átadásán elmondta, hogy jogi személyeknél 5-ről 35-re emelkedik a támogatható autók száma, a költségvetési intézményeknél pedig nem lesz felső határ. Az eddigi pályázókon túl ügyvédi irodák, egyéni ügyvédek is igénybe vehetik a támogatást - tette hozzá.

Lepsényi István kijelentette, a kormány folytatja a direktösztönző programot, így a támogatáshoz a következő évre is rendelkezésre állnak a szükséges források, emellett támogatni fogják az elektromos taxik vásárlását és üzemeltetését, valamit az elektromos carsharing (közösségi használatú autó) további terjedését.

Hozzátette, a kedvező üzemeltetési tapasztalatoknak köszönhetően bővül az állami elektromosautó-flotta, a beszerzéshez az önkormányzatok és az állami tulajdonú cégek is csatlakozhatnak.

A kormány tervei szerint 80 kilométerenként épülnek nagy teljesítményű egyenáramú elektromos töltőállomások a fontosabb főútvonalak mentén és normál töltők a célállomásoknál, az önkormányzatok pedig 100 százalékos, vissza nem térítendő állami támogatással létesíthetnek új elektromos töltőállomásokat, így az ország teljesen átjárható lesz elektromos autókkal - mondta Lepsényi István. Eddig 535 millió forint értékben 75 önkormányzat 443 töltőpontra vonatkozó pályázatát hagyták jóvá - közölte.

Lepsényi István felidézte, hogy az NGM pályázati rendszere a vételár 21 százalékáig, legfeljebb 1,5 millió forintig támogatja a tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszon gépjárművek beszerzését. Tájékoztatása szerint 2016-ban 2 milliárd forintot biztosítottak a tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszon gépjárművek beszerzésének támogatására, mostanáig több mint 700 millió forint értékben közel 500 támogatásról döntöttek, a pályázók között a tavalyi 30 százalékról 42 százalékra emelkedett a magánszemélyek aránya. Már több mint 3000 zöld rendszámos autó közlekedik Magyarországon, a tisztán elektromos meghajtású járművek nem fizetnek regisztrációs adót és forgalomba helyezési illetéket, cégautóadót és helyi gépjárműadót, mentesek a visszterhes vagyonszerzési illeték alól is - tette hozzá.

Lepsényi István hangsúlyozta, hogy az elektromos járművekkel csökken a közlekedésben a gépjárművek által kibocsátott káros anyagok és az üvegházhatású gázok mennyisége, mérséklődik a nemzetgazdaság fosszilis energiahordozó-igénye és növelhető energiabiztonság, emellett fontos gazdasági érdek bekapcsolódni a járműgyártás előtt álló fejlődésbe is.

A sajtótájékoztatón Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ elnöke elmondta, hogy a társaság több mint 200 millió forintot költött a 15 új elektromos autó beszerzésére, amelyhez az NGM 22,5 millió forintos támogatást adott. A flotta üzemeltetése érdekében a vállalatcsoport a telephelyein nyolc váltóáramú gyorstöltőt és három egyenáramú villámtöltőt is telepített országszerte, ezek egy részét külső felhasználók is igénybe vehetik - tette hozzá.

A töltőállomások telepítője és üzemeltetője, az Innogy értékesítési ügyvezető igazgatója, Martin Herrmann hangsúlyozta: támogatják a kormány törekvéseit az e-mobilitás magyarországi fellendítésére. A cég IT-rendszere 5800 európai töltőpontot kapcsol hálózatba, ezeken keresztül a felhasználók 2016-ban 30 millió kilométert tettek meg károsanyag-kibocsátás nélkül - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.