Városlista
2020. július 4, szombat - Ulrik

Hírek

2020. Január 27. 15:01, hétfő | Külföld

Brexit-érmét helyeznek forgalomba

Brexit-érmét helyeznek forgalomba

Sajid Javid brit pénzügyminiszter bemutatta azt az 50 pennys érmét, melyet az Egyesült Királyság Európai Unióból való távozásának alkalmából verettek - írja a BBC.

Pénteken debütál a britek körében a készpénzforgalomba kerülő brexit-emlékpénz, melyet most mutatott be a pénzügyminiszter, akitől maga az ötlet is származik. Sajid Javid egyébként korábban már rendelt egy adagot abból, amelyen a korábban biztos kilépési dátumnak tartott 2019. október 31-e szerepelt, ám mivel végük a brexit végrehajtása idén január 31-re tolódott, nagyjából egymillió darab érmét kellett beolvasztani és a fémet újra felhasználni.

A végleges érmén a "Béke, gyarapodás, és barátság minden nemzettel" felirat szerepel, valamint a 2020. január 31-i dátum.

A pénzügyminiszter az első példányokat már meg is kapta a Királyi Pénzverdétől, abból egyet még a hét folyamán Boris Johnson miniszterelnöknek fog átnyújtani. A britek egyébként pénteken találkozhanak majd az új, 50 pennys érmével, amikor nagyjából három millió darabot öntenek abból a készpénzforgalomba. Ezt a mennyiséget az év későbbi szakaszában további hét millió követi.

Az érme bemutatásához kapcsolódó fontos esemény, hogy pénzverde Dél-Walesben január 31-én 24 órán át különleges nyitott kapus napot tart, amikor is a látogatók saját brexit-emlékérmét verethetnek maguknak, sőt, ők maguk is előállíthatják azt.

A pénzügyminiszter azzal indokolta az érme veretését, hogy az EU elhagyásával fordulóponthoz ért az ország történelme, és új fejezet kezdődik abban.

Forrás: origo.hu

Kép: rtl.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 04. 14:10, szombat | Külföld

Az új francia miniszterelnök a vidék és a főváros megbékélését szeretné

Jean Castex új francia miniszterelnök egyik legfőbb céljának a vidék és a főváros közti megbékélést jelölte meg pénteken első televíziós interjújában.

2020. Július 04. 12:05, szombat | Külföld

Meghaladta a 11 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A világon 11 049 505 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 524 677, a gyógyultaké pedig 5 849 347 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint.

2020. Július 04. 05:00, szombat | Külföld

A harmadik negyedévben már erőre kap az euróövezet gazdasága

A harmadik negyedévben megindul a gazdasági növekedés az euróövezetben, de a második negyedévi visszaesésnél kisebb meredekséggel a müncheni ifo és a zürichi KOF gazdaságkutató intézet szerint.

2020. Július 03. 16:00, péntek | Külföld

Megint sok lett az új beteg és a halálos áldozat Ukrajnában

Ukrajnában péntekre egy nap alatt ismét kiugróan nagy számú, 876 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a Covid-19 betegségbe pedig 27-en haltak bele, közülük 11-en az ország legfertőzöttebb régiójában, Lviv megyében