Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Január 27. 15:01, hétfő | Külföld

Brexit-érmét helyeznek forgalomba

Brexit-érmét helyeznek forgalomba

Sajid Javid brit pénzügyminiszter bemutatta azt az 50 pennys érmét, melyet az Egyesült Királyság Európai Unióból való távozásának alkalmából verettek - írja a BBC.

Pénteken debütál a britek körében a készpénzforgalomba kerülő brexit-emlékpénz, melyet most mutatott be a pénzügyminiszter, akitől maga az ötlet is származik. Sajid Javid egyébként korábban már rendelt egy adagot abból, amelyen a korábban biztos kilépési dátumnak tartott 2019. október 31-e szerepelt, ám mivel végük a brexit végrehajtása idén január 31-re tolódott, nagyjából egymillió darab érmét kellett beolvasztani és a fémet újra felhasználni.

A végleges érmén a "Béke, gyarapodás, és barátság minden nemzettel" felirat szerepel, valamint a 2020. január 31-i dátum.

A pénzügyminiszter az első példányokat már meg is kapta a Királyi Pénzverdétől, abból egyet még a hét folyamán Boris Johnson miniszterelnöknek fog átnyújtani. A britek egyébként pénteken találkozhanak majd az új, 50 pennys érmével, amikor nagyjából három millió darabot öntenek abból a készpénzforgalomba. Ezt a mennyiséget az év későbbi szakaszában további hét millió követi.

Az érme bemutatásához kapcsolódó fontos esemény, hogy pénzverde Dél-Walesben január 31-én 24 órán át különleges nyitott kapus napot tart, amikor is a látogatók saját brexit-emlékérmét verethetnek maguknak, sőt, ők maguk is előállíthatják azt.

A pénzügyminiszter azzal indokolta az érme veretését, hogy az EU elhagyásával fordulóponthoz ért az ország történelme, és új fejezet kezdődik abban.

Forrás: origo.hu

Kép: rtl.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).