Városlista
2021. szeptember 22, szerda - Móric

Hírek

2016. Július 19. 07:41, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Brexit: sokk vár a brit gazdaságra

Brexit: sokk vár a brit gazdaságra

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint komoly Brexit-sokk éri elsősorban jövőre a brit gazdaságot, és emiatt hosszabb távon a munkanélküliség is várhatóan jelentősen emelkedik.

Az EY - korábbi teljes nevén Ernst & Young - könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének hétfőn ismertetett átfogó nyári prognózisa szerint a brit EU-tagságról rendezett júniusi népszavazás, amelyen a választók többsége a kilépésre szavazott, súlyos bizalmi eróziós hatást gyakorol majd a fogyasztási kiadásokra, és ezt csak részben ellensúlyozza a font gyengülésének külső versenyképesség-javító hatása.

A ház ennek alapján az idénre általa várt 1,9 százalékos növekedés után 2017-ben alig 0,4 százalékos, és 2018-ban is csak 1,4 százalékos GDP-bővülést vár a brit gazdaságban. Előző, áprilisban összeállított előrejelzésében az ITEM Club még 2,6 százalékos növekedést valószínűsített jövőre.

Felülvizsgált hétfői előrejelzésében a cég azt jósolja, hogy a munkanélküliség 2019-re 7,1 százalékig emelkedik a jelenlegi 5 százalékról.

Az ITEM Club közgazdászai szerint a piacok ugyan stabilizálódtak az első sokk után, de a fontárfolyamra nehezedő nyomás várhatóan tartós marad. Ennek alapján a ház azzal számol, hogy a font az idei utolsó negyedévben átlagosan 15 százalékkal lesz gyengébb, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az 1992-ben szerzett tapasztalatok alapján - amikor a font a spekulációs nyomás hatására kiesett az akkori európai átváltási mechanizmusból (ERM) - a reálgazdaság gyengesége várhatóan kordában tartja a font árfolyamveszteségéből eredő inflációs nyomást, és ebben a környezetben a Bank of England - a brit jegybank - valószínűleg zéróra csökkenti alapkamatát az év végéig - áll az ITEM Club hétfői előrejelzésében.

Ugyanezt más nagy londoni házak is jósolják, sőt a citybeli elemzői közösségben csaknem konszenzusos volt az a várakozás, hogy a Bank of England monetáris tanácsa már múlt csütörtöki - a népszavazás óta első - kamatdöntő ülésén hozzákezd a monetáris enyhítéshez.

A jegybank monetáris testülete azonban egyelőre a több mint hét éve érvényes 0,50 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát, de egyenes utalást tett arra, hogy augusztusban lehetséges a monetáris politika további enyhítése. A brit jegybank nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos (140 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.

A Bank of England 2009 márciusa óta tartja érvényben a 0,50 százalékos alapkamatot. Ez mélységi rekord, a BoE alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamaton véget ért legutóbbi enyhítési ciklus közötti több mint három évszázadban ugyanis soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója nem sokkal a népszavazás után kijelentette, hogy még a nyáron monetáris enyhítésre lehet szükség a reálgazdaságban mutatkozó "poszttraumatikus stressz-tünetegyüttes" miatt.

A Bank of England monetáris tanácsa azonban a múlt csütörtöki döntéshez fűzött elemzésében úgy fogalmazott, hogy egyelőre a népszavazási eredmény által a keresletre, a kínálatra és a fontárfolyamra gyakorolt hatás előzetes értékelését végezte el, és a tanács legtöbb tagja a monetáris politika augusztusi enyhítésével számol.

Címkék: brexit, brit, gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 21. 17:09, kedd | Külföld

Elérte a válság előtti szintet a világ bruttó hazai terméke

A globális bruttó hazai termék az idei második negyedévben már elérte a válság előtti szintet az OECD kimutatása szerint, de a továbbra is bizonytalan kilátások miatt a jelenleg tapasztalható lendületes növekedés

2021. Szeptember 21. 10:01, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 229 millió, a halálos áldozatoké 4,7 millió a világon

A világon 229 044 205 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 699 564 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.

2021. Szeptember 21. 08:00, kedd | Külföld

A szigorítások hatására nőtt a beoltottak száma Szlovéniában

Nőtt a beoltottak száma Szlovéniában, miután a kormány a múlt héten szigorított a járványügyi intézkedéseken - derült ki a válságstáb hétfői jelentéséből.

2021. Szeptember 21. 06:00, kedd | Külföld

Megkezdődött a gyerekek oltása és a harmadik oltási adagok beadása Angliában

Megkezdődött hétfőn Angliában a 12-15 éves korosztály tagjainak beoltása az új típusú koronavírus ellen.