Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Szeptember 09. 19:45, hétfő | Belföld

Brutális vihar tombolt Szegeden, többen megsérültek

Brutális vihar tombolt Szegeden, többen megsérültek

Több évtizedes fákat csavart ki tőből a vihar Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem tetejéből is leszakadt egy darab. Több ember megsérült, amikor hatalmas faágak estek rájuk. Több út járhatatlan.

Az országban több helyen két napja esik kisebb-nagyobb megszakításokkal. Van, ahol rövid idő alatt óriási mennyiség esett le.

Hatalmas vihar csapott le Szegedre. Több padon ülő ember fejére rádőlt egy óriási faág - írja a Szegedma. Mindez a Széchenyi téren történt. A sérülteket mentő vitte el. Nem sokkal később a tűzoltók is megérkeztek, akik láncfűrészekkel szétdarabolták a leszakadt nagyméretű faágakat.

Az Origónak Molnár Krisztina, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy kora délutántól sorra érkeztek a bejelentések Szeged főügyeletére, jelenleg a megyében több mint 500 bejelentésnél tartanak.

"A legtöbb bejelentés kidőlt fákról és leszakadt faágakról szól, erről jeleznek felénk a lakosok. Szeged belvárosát sújtotta legerősebben a vihar, itt bármerre járunk, kidőlt fákat lehet látni" – mondta a szóvivő. Szegeden nem járnak a villamosok, a megye több részén áramszünet van. A megyeszékhelyen több épület tetőszerkezetét megrongálta a vihar, autókra szakadtak le faágak. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak, előreláthatólag a munkálatok több napig is elhúzódhatnak.

„A Széchenyi téren egy kislányt mentettek, akinek a lábára szakadt egy faág, őt a mentők kórházba vitték" – mondja a Molnár Krisztina.

Egy Szegeden élő férfi elmondta, hogy épp a Széchenyi téren volt, amikor lecsapott a vihar, elmondása szerint felnézett az égre, és olyan gyorsan mentek a felhők, amit még soha életében nem látott.

"Egy pillanat alatt eszméletlen módon fújni kezdett a szél, a Széchenyi tér úgy néz ki, mint egy szakadt erdő, deréknyi fatörzsek szakadtak le autókra, járdára, úttestre és egy emberre is ráesett, aki a padon ült" – mondta a férfi az Origónak. Elmondása szerint negyedóra alatt rengeteg fa tört el, a hídon a virágcserepeket és a zászlót is lefújta szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik műszere 112 kilométer/órás erejű szelet mért a városban. Pont az erős szél egy óriási, fát gyökerestül tépett ki.

Szinte hihetetlen, ahogy ez a több évtizedes fa a vihar közepén félig kidőlve állt meg. Mutatjuk egy másik szögből is.

Két kocsira rádőlt egy fa.

A szél olyan erős volt, hogy egy darabot letépett a Szegedi Tudományegyetem tetejéből.

A vihar közben az összes diáknak és tanárnak el kellett hagynia az épületet. Miközben mentek ki, ezt láthatták.

A Szegeden láttalak Facebook-csoportba posztoltak egy fotót, amin az látható, hogy a Nemzeti Színház tetejét átforgatta a vihar. A Délmagyar egyenesen azt írja, megbénította Szegedet a vihar. Ők leszakadt felsővezetékekről és sínekre dőlt fákról tudósítanak. Ezek a villamosokat és trolikat akadályozzák a közlekedésben.

A helyi tömegközlekedés minden vonalán járatkimaradások várhatóak a vihar miatt - tudták meg.

Azt is írják: Röszke felé a Szentmihályi úton és a régi ötös úton is leszakadt faágak nehezítik a közlekedést.

A meteorológiai szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki felhőszakadások miatt. Több helyen rövid idő alatt akár ötven milliméternél is több eső eshet.

Az előrejelzések szerint az ország több pontján is eshet a következő napokban, a hét második felében azonban már ismét jelentős felmelegedésre lehet számítani. Vagyis ismét akár néhány órán belül 15 fokot változhat a hőmérséklet, csak most az ellenkező irányba.

Forrás: origo.hu

Címkék: időjárás, szeged

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő