Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Március 01. 13:35, hétfő | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Búcsú a sokkoló mobilinternet-számláktól

Búcsú a sokkoló mobilinternet-számláktól

Március 1-jén lép hatályba az az uniós rendelet, amelynek értelmében az EU-ban és három másik országban a mobilinternetet használó ügyfelek számára a szolgáltatóknak lehetővé kell tenniük, hogy külföldön internetezve a roaming sor

Az elmúlt években sokan jártak úgy, hogy külföldön tartózkodva a megszokott módon használták mobilinternetjüket, majd a következő havi számlában megdöbbentő, több tízezres vagy százezres összeget láttak. Ennek oka a roaming, a barangolás, amelynek díja egyelőre sokkal magasabb, mint a saját országban jellemző tétel. A tavaly júliusi európai uniós rendelet értelmében kétféle korlát lesz márciustól: összegszerű vagy adatmennyiségi limit. A rendelet megállapított egy úgynevezett alapértelmezett felső határt a havi számlaértékben, 50 eurót (akkori árfolyamon 17 710 forintot).

A szolgáltatóknak fel kell kínálniuk a limit lehetőségét, akár összegben, akár adatmennyiségben, de utóbbi esetben sem lehet magasabb az alapértelmezett 50 eurónál. Július elsejétől pedig minden előfizető esetében alkalmazniuk kell az 50 eurós határ beállítását, aki nem választott más értéket. Amikor pedig az ügyfél barangoláskor eléri a limit 80 százalékát, akkor SMS-ben, e-mailben, vagy a képernyőn felugró ablakkal kell tájékoztatni erről.

Azt is előírják a mobilcégeknek, hogy amikor az előfizető túllépi a korlátot, szintén üzenetben kell őt tájékoztatni arról, hogyan kérheti a szolgáltatás folytatását, és mennyibe kerül a limiten felüli internetezés. Ha az ügyfél nem reagál, akkor a barangolásos internetet azonnal meg kell szüntetni.

A rendelet az Európai Unió tagállamain kívül kiterjed Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre, ezért a más országba utazóknak külön kell tájékozódniuk a tarifákról. Erre a www.tantusz.nhh.hu portálon és a szolgáltatóknál van mód.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.