Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Január 21. 20:09, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Budaházy-ügy - A hatóságokkal együttműködő tanú vallomásával folytatódott a büntetőper

Budaházy-ügy - A hatóságokkal együttműködő tanú vallomásával folytatódott a büntetőper

A bűnüldöző hatóságokkal együttműködő tanú meghallgatásával folytatódott a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György és társainak büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken hétfőn.

Tavaly novemberben volt az utolsó tárgyalás, de érdemben több mint fél éve nem haladt előre a büntetőper, miután a bírói tanács egyik laikus ülnöktagjának cseréje következtében már tavaly nyáron, illetve ősszel is csak iratismertetetéseket tartottak.
A vád szerint a Budaházy vezette Magyarok Nyilai számos Molotov-koktélos, illetve fegyveres támadást hajtott végre 2007-2009-ben az akkori szocialista-szabad demokrata kormánypártok székházai, kormánytagok és országgyűlési képviselők otthonai ellen azért, hogy megfélemlítse a parlamenti többséget. Támadás érte többek között a Gyurcsány-kormány titokminiszterének, Szilvásy Györgynek, Hiller István szocialista oktatási miniszternek és Kóka János szabad demokrata frakcióvezetőnek az ingatlanát. A vádlottak túlnyomó többsége az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét.
A hétfői tárgyaláson sorra került tanú az egyik vádlottal a vádbeli cselekményekről akkoriban folytatott beszélgetéseikről titokban több órányi hangfelvételt készített, majd azokat a rendőrségnek átadta.
A tanút tavaly márciusban már több napon át meghallgatta a bíróság, hétfőn a vádlottak és védőik tehettek fel neki kérdéseket.
Budaházy hosszan kérdezte a tanút arról, hogy mennyire lehet hitelt adni a hangfelvételen rögzítetteknek. Az elsőrendű vádlott szerint amit vádlott-társa a rögzített beszélgetéseken a tanúnak mondott, az valótlan, ellentmondásos, és amiről a tanú beszámolt, az is több ponton elfogadhatatlan. Budaházy szóvá tette, hogy a tanú nem tekinthető elfogulatlannak, hiszen vádaskodik, bűnösségüket hangoztatja, holott erről nem is rendelkezhet közvetlen tudomással.
Budaházy védője vitatta, hogy a tanú által készített hangfelvételek egyáltalán felhasználhatók-e bizonyítékként.
A hatóságokkal együttműködő tanú - aki az elmúlt két évben már többször is a média nyilvánossága elé lépett - a korábbi tárgyalásokon elmondta, hogy iskolai és sportkapcsolatai révén került 2008-ban Budaházy egyik vádlott-társával közelebbi kapcsolatba. Beszélgetéseikről előbb feljegyzéseket, 2009 elején pedig hónapokig felvételeket készített, majd amikor már nem tudta elhárítani, hogy egy támadásba bevonják, elment a rendőrségre, és mindezt feltárta, mert - mint mondta - állampolgárként aggódott, hogy mire készül a Magyarok Nyilai.
A tanú a büntetőperben korábban több kérdésre is úgy reagált: nem áll módjában válaszolni. Így például mikor a védők a hatóságokkal történt első kapcsolatfelvételét firtatták, illetve azt, hogy bizonyos felvételek miként készültek. A tanú hangsúlyozta, hogy bár tudott az ügyben kitűzött sokmilliós nyomravezetői díjról, "nem azért csinálta".
Budaházy többször kifogásolta, hogy bizonyos kérdésekben titoktartás köti a tanút.
A hétfői tárgyaláson a bíró tájékoztatást adott arról, hogy a tanú titoktartási kötelezettségével kapcsolatban megkeresték az ügyben korábban eljáró Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI), ám miután a válasz nem volt kielégítő, a bíróság az ügybe később bekapcsolódó Központi Nyomozó Főügyészség tárgyaláson eljáró ügyészének felvetésével egyetértve megismételte a megkeresést az NNI-hez.
A Budaházy-ügyben a hatóságokkal együttműködő tanú meghallgatását követően várhatóan az általa készített hangfelvételeket is meghallgatják a következő tárgyalásokon a Fővárosi Törvényszéken.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.