Városlista
2021. október 21, csütörtök - Orsolya

Hírek

2019. December 03. 07:52, kedd | Belföld

Budapest Építészeti Nívódíját nyerte el a Bölcs Vár

Budapest Építészeti Nívódíját nyerte el a Bölcs Vár

Idén a régi budai városháza gyönyörűen felújított épülete, azaz a Bölcs Vár nyerte el a Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara által közösen meghirdetett pályázat fődíját, vagyis a Budapest Építészeti

Olyan alkotások, épületek pályázhattak a díjra, amelyek Budapest közigazgatási területén találhatók, és a főváros építészeti arculatát vagy egy adott városrész, kerület megjelenését, kihasználtságát és annak miliőjét hivatottak javítani. A Budapest Építészeti Nívódíj deklarált küldetése, hogy az építészeti és környezeti kultúra fejlődését elősegítő, megújító és a hagyományos értékeket megőrző építményeket ismerjenek el.

A verseny rangját jól szemlélteti, hogy a Bölcs Vár a fődíjat olyan parádés építészeti alkotások előtt szerezte meg, mint az újpesti piac, vásárcsarnok és rendezvénytér komplex megújítása, a MOME campusfejlesztése, a Magyar Telekom és a T-Systems Hungary közös irodaháza, a Nexon momumentális hatású, Váci úti irodaépülete, vagy a Láng Művelődési Központ példaértékű rekonstrukciója.

Az egykori budai városháza komplett műemléki felújításának, udvarai lefedésének és tetőtér-beépítésének engedélyezési és kiviteli terveit 2015-ben készítette el a vezető tervező Szabó Levente építész és csapata, a generálkivitelező Hetedik Műterem Kft. A páratlan történeti értékű épület megújításának célja kettős volt: egyrészt az alapvetően barokk, de jelentős középkori reneszánsz részeket is tartalmazó, számtalan építési perióduson átesett, és azok izgalmas szerkezeti és térbeli lenyomatait őrző épület teljes rekonstrukciója, másrészt a mai igényekhez méltó revitalizációja, vagyis egy új, ízig-vérig XXI. századi környezet megteremtése, az értékteremtés és az értékmegőrzés szellemében.

A Szabó Levente és társai (Alkér Katalin, Bartha András, Biri Balázs, Terbe Rita, Tolnai Zsolt építészek és belsőépítészek) a munka során elsősorban a barokk időszakban kialakult állapotból indultak ki, és minden ettől eltérő időszakot ehhez igazítva, helyenként új kontextusba helyezve mutattak be. A kortárs kiegészítések nem tolakodók, viszont egyértelműsítik a friss beavatkozások területeit. A technika szinte észrevétlenül van jelen a házban, ami ilyen régi épület esetén már önmagában is egy komoly kihívás. A belsőépítészek munkáját dícsérik, hogy a bútorok is konzekvensen, letisztult formában jelennek meg, több esetben rejtenek az épület működéséért felelős műszaki elemeket.

A benyújtott anyagokat egy szakmai zsűri bírálta el, egy előzsűrizési és egy bizottsági ülés keretében. Az első fázisban a bírálók 11 pályaművet választottak ki, amelyeket helyszíni bejárás során is megtekintettek és „kipróbáltak". Később a bizottsági ülésen választották ki a 8 legjobbnak ítélt pályamunkát.

Forrás: bolcsvar.hu; origo.hu

Kép: Dimény András/kepszerk.hu/© Dimény András, 2019/Dimény András

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 21. 08:00, csütörtök | Belföld

Újabb vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra

A héten újabb, több mint 150 ezer adagot tartalmazó Pfizer-BioNTech-vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra, ezzel már meghaladja a 9,7 millió adagot az országba szállított mennyiség

2021. Október 21. 07:00, csütörtök | Belföld

Az ápolók bére az eredeti ütemterv szerint emelkedik

Álhíreket terjeszt a baloldali sajtó, hiszen az ápolók béremelési programja az eredeti ütemterv és kormányzati vállalás szerint valósul meg - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán az MTI-vel.

2021. Október 21. 05:00, csütörtök | Belföld

Sokfelé erős széllel érkezik a hidegfront

Erős széllel érkezik a hidegfront. Emiatt az ország nagy részére figyelmeztetéseket is kiadott csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2021. Október 20. 18:11, szerda | Belföld

Anyagilag és szexuálisan kihasználtak egy kislányt, fegyházra ítélték őket

Két vádlottat emberkereskedelem miatt kilenc, illetve kilenc és fél év, másik kettőt kiskorú lány ellen elkövetett szexuális erőszak miatt három év nyolc hónap, illetve négy év fegyházra ítélt első fokon a törvényszék