Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Június 22. 05:01, péntek | Belföld
Forrás: mti/MTI Fotó: Kovács Tamás

Budapest és London között indít járatot a LOT

Budapest és London között indít járatot a LOT

Budapest és London között nyit új járatot jövőre a LOT lengyel légitársaság - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója csütörtökön Budapesten.

Az Embraer E190-es repülőgéptípussal üzemelő járat először február 18-án száll fel Budapestről, és a London központjától 6 mérföldre lévő London City Nemzetközi Repülőtérre közlekedik majd naponta kétszer, reggel és délután.

Szijjártó Péter a járat bejelentésekor tartott sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy az új világgazdasági környezetben a kapcsolatoknak a korábbinál fontosabb szerepük van, ezért kiemelt jelentőségű az új repülőjárat indulása. Hozzátette: folyamatosan tárgyalnak a LOT-tal annak érdekében, hogy leküzdjék a magyar nemzeti légitársaság hiányából fakadó versenyhátrányt.

Szijjártó Péter elmondása szerint Magyarországon 51 ezer embert foglalkoztatnak brit vállalatok, a kétoldalú kereskedelem értéke eléri az évi 6 milliárd eurót. Az új járat jelentősen könnyíti majd az üzleti kapcsolattartást a két ország között, ez hozzájárul ahhoz is, hogy a britek unióból való kilépése után Magyarország és Nagy-Britannia kapcsolatai a lehető legszorosabbak legyenek - mondta.



Rafal Milczarski azt hangsúlyozta, hogy a járatot teljesítő két repülőgép a budapesti bázisra kerül, és 2019-től magyar pilótákat is szeretnének alkalmazni.

Megjegyezte, hogy folyamatosan elemzik és figyelik a magyar piacot, az eddigi tapasztalataik nagyon kedvezőek.

Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója arról beszélt, hogy 2017-ben a repülőtéren kiszolgált 13 millió utas 15 százaléka utazott az Egyesült Királyságba, 12 százaléka pedig Londonba, ez a legnépszerűbb úti cél Budapestről. Az új járat elindulásával a magyar fővárosból több járat közlekedik majd Londonba, mint Bécsből vagy Prágából - tette hozzá.

A London City Nemzetközi Repülőtér (LCY) a Temze partján épült 1987-ben, egyetlen 1,5 kilométeres futópályával üzemel, ezért, és a zajszennyezési előírások miatt forgalma korlátozott. A legnagyobb típus, amelyet fogadni tud, a Bombardier CS100-as regionális, sugárhajtású repülőgépe. A légikikötőt tavaly 4,5 millió utas használta, többségük üzleti utazó volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.