Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Június 27. 16:02, csütörtök | Helyi

Budapesten rajtol, Győrön is keresztül megy, sőt a Balatonra is ellátogat a Giro d'Italia

Budapesten rajtol, Győrön is keresztül megy, sőt a Balatonra is ellátogat a Giro d'Italia

Csütörtök délután a Szépművészeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón mutatták be a 2020-as Giro magyarországi, első három szakaszát.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, a Giro d'Italia Nagy Rajt szervezőbizottságának vezetője, valamint Mauro Vegni, a Giro d'Italia versenyigazgatója és Paolo Bellino, a Giro d'Italiát szervező RCS Sport igazgatója ismertették a verseny szakaszait.

Az eseményen jelen volt Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Béres Sándor, Nagykanizsa, valamint Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is, de ellátogatott Budapestre az ír Stephen Roche, és az olasz Ivan Basso, akik korábban mindketten megnyerték az olasz körversenyt.

Révész Máriusz elmondta, a 2019-es olasz körversenyt a tévében 810 millió ember követte, és napi három-négyszázezer ember állt az utak mellett minden nap, így a rendezés egy hatalmas lehetőség Magyarországnak.

Máriusz szerint a Giro egy fesztivál, aminek a sport mellett az a célja, hogy növelje az emberek boldogságszintjét, és olyan élményt biztosítani, amire évek múlva is büszkén lehet visszaemlékezni. A Girónak köszönhetően népszerűbbé válhat a kerékpározás Magyarországon, és magyar versenyzők új generációja nőhet ki, jó példa erre Peák Barnabás esete is, akit éppen csütörtökön jelentettek be új, profi csapatánál.

"Amelyik csapat magyar sporotlót alkalmaz majd, elképesztő buzdításra számíthat majd az első három szakaszon" - tette hozzá Révész Máriusz.

Később egyébként a Toour de Hongrie második és harmadik helyezettje, Dina Márton és Valter Attila, valamint Peák Barnabás emelte ki a Giro hazai szakaszainak jelentőségét a kerékpársport számára.

Magyarországon tehát összesen három szakasz lesz, körülbelül 400 kilométer hosszan.

A három szakasz a következő:

1. Egyéni időfutam, 9,5 kilométer hosszú: Hősök tere, Andrássy út, Bazilika, Pesti alsó rakpart, Parlament, Margit-híd, Clark Ádám tér, Budai vár útvonalon
2. szakasz, Budapest-Győr, 193 kilométer: Hősök tere, Dunakanyar, Esztergom, Tata, Pannonhalma, győri befutóval
3. szakasz, Székesfehérvár-Nagykanizsa 197 kilométer: Székesfehérvár, Balatonfüred, Tihany, Káli medence, Tapolca, Hévíz, Keszthely, Nagykanizsa

Az eslő szakasz pénteken, 2020. május 9-én lesz, hétfőn pedig a mezőny elrepül és Szicíliában folytatja a versenyt.

Paolo Bellino magyarul köszöntötte a vendégeket, majd elmondta, régóta szerették volna egy ilyen szép országba vinni a rajtot.

"A Giro hatalmas buli, ami remek eszköz az ország bemutatására. Az ország megmutathatja magát a világ előtt, renegeteg turista láthatja. A versenynek köszönhetően új bringás generáció születhet, pár év múlva pedig nagy magyar kerékpárosok is tekerhetnek a Girón" - tette hozzá Bellino.

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár mérföldkőnek nevezte a magyar kerékpársport életében a budapesti rajtot. Megköszönte a szervezést, és emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb világeseményeket is remekül szervezik meg a magyar szakemberek.

Mauro Vegni versenyigazgató előre elnézést kért, de állítása szerint egy hete gyakorolja a magyar városok kiejtését, és meglepően jól is ment neki. Elmondta, hogy a pénteki rajt korábban csapatidőfutam volt, de váltottak az egyénire, így jobban megmutathatják magukat a rendező városok és a sportolók is. Így volt ez tavaly Jeruzsálem vagy korábban Dublin vagy éppen Amszterdam esetében is.

A szakaszokkal kapcsolatban elmondta, nem lesznek bonyolult szakaszok, inkább a szépség dominál majd, és elsősorban a sprinterek csapatai örülhetnek majd. A budapesti időfutamon egyébként a várban tlaálható emelkedőnek köszönhetően rögtön kiosztják a hegyi trikót is, így a második napon már az összes színes trikót viselhetik majd a legjobbak.

Vegni úr még meghívott mindenkit a pénteki futam előtti csapatbemutatásra is, ami hagyományosan nagy show és buli szokott lenni.

Rajt tehát 2020. május 9-én Budapesten, a Hősök terén.

Forrás: origo.hu

Kép: AFP/Marco Bertorello

Címkék: kerépár, Sport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.