Városlista
2021. január 20, szerda - Sebestyén

Hírek

2019. December 25. 06:00, szerda | Külföld
Forrás: mti

Bundestag-elnök: a németeknek az éghajlat védelmében meg kell változtatniuk az életüket

Bundestag-elnök: a németeknek az éghajlat védelmében meg kell változtatniuk az életüket

Változtatniuk kell az életükön a németeknek a klímavédelem érdekében - mondta a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke egy kedden megjelent karácsonyi lapinterjúban.

Wolfgang Schäuble a Neue Osnabrücker Zeitung című lapban közölt interjúban a 2019-es év számára legnagyobb megrázkódtatásairól elmondta: nehezen elviselhető, hogy a nemzetközi közösség - a madridi klímavédelmi konferencia tapasztalatai alapján - alkalmatlan az előrelépésre a klímavédelem ügyében.

Az viszont bátorító, hogy sok fiatal elkötelezett az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett és nem hajlandó beletörődni a mostani helyzetbe.

Arra a kérdésre, hogy megoszthatja-e Németországot a klímapolitika, elmondta, hogy nem számít erre, arra viszont igen, hogy megmutatkoznak a szabadságon alapuló társadalomban meglévő érdekkülönbségek.

"Az világos, hogy meg kell változtatnunk az életünket, ami nem megy rendeleti úton, csak meggyőzéssel" - mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, hozzátéve: nem annyira pesszimista, mint mások, és azt gondolja, hogy van esély a meggyőzést célzó munka sikerére.

A szükséges változtatásokról példaképpen a tömegturizmust említette, kiemelve: nagyon jó, hogy könnyen el lehet utazni repülővel a Maldív-szigetekre vagy Velencébe, de "a jövőben takarékosabban kellene élnünk ezzel a lehetőséggel".

"Az átállás a klímatudatosabb életre megoldható, sokkal nagyobb kihívásokkal is megküzdöttünk már történelmünk során" - fogalmazott Wolfgang Schäuble. Hozzátette: nem lenne helyes megpróbálni szociális jótéteménynek beállítani a kormány klímavédelmi intézkedési csomagját, mert "ingyenes éghajlatvédelem nincsen".

A vasúti közlekedés és az elektromos áram költségének csökkenése és az ingázóknak járó támogatás emelése ugyan ellensúlyozza a nehézségek egy részét, de a fűtés és az üzemanyag mindenképpen drágább lesz - jelentette ki a Bundestag elnöke.

Kiemelte, hogy a változásokat gyorsan kell megvalósítani. Németország "megmerevedett és elkényelmesedett", s ezt az állapotot meg kell haladni, "a klímavédelemben különösen nem engedhetjük meg magunknak azt a lassúságot, ahogy a problémák megoldásával foglalkozunk" - mondta.

Az évértékelő, karácsonyi interjúban Wolfgang Schäuble a többi között arról is szólt, parlamenti elnökként gondoskodik arról, hogy valamennyi parlamenti képviselő egyenlő jogokkal rendelkezzen, politikusként viszont küzd azért, hogy ne erősödjék tovább a Bundestag legnagyobb ellenzéki pártja, a CDU-tól és testvérpártjától, a CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD). Egyebek mellett hozzátette: megérti, hogy németországi zsidó közösségekben aggodalmat kelt az AfD tevékenysége. Mint mondta, korábban nem tartotta volna lehetségesnek, hogy ismét beszivároghat az antiszemitizmus a társadalomba egy olyan országban, amelynek múltjához hozzátartozik Adolf Hitler náci diktatúrája. "Azt hittem, hogy az antiszemitizmusnak soha többé nem lesz helye Németországban", de nem így történt, ezért most "annál hangosabban ki kell jelenteni a politikában és a társadalomban, hogy semmilyen körülmények között nem fogadjuk el a neonácizmust, a fasizmust és az erőszakra hajló szélsőségességet" - mondta Wolfgang Schäuble.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 19. 20:48, kedd | Külföld

Ismét hiánycikké vált a vakcina Olaszországban

Lombardia régió azt szorgalmazta, hogy a magasabb bruttó hazai termékkel (GDP) bíró térségek lakosságát oltsák be először,

2021. Január 19. 14:01, kedd | Külföld

Továbbra is emelkedik a fertőzöttek napi száma Belgiumban

Továbbra is enyhén emelkedik, kétezer felett maradt Belgiumban a koronavírussal fertőzöttek napi száma hétfőn. Hollandiában megkezdték az idősotthonok lakóinak beoltását.

2021. Január 19. 13:01, kedd | Külföld

Elkezdődött a tömeges oltás Szerbiában

Megkezdődött a koronavírus elleni tömeges oltás kedden Szerbiában, először az oktatásban dolgozók, a katonaság és a rendőrség tagjai, valamint az újságírók kapják meg a vakcinát.

2021. Január 19. 08:54, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 95,5 millió, a halálos áldozatoké több mint kétmillió a világon

A világban 95 544 853-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 2 039 947-re a halálos áldozatok és 52 617 324-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.