Városlista
2020. szeptember 25, péntek - Eufrozina

Hírek

2020. Február 04. 08:05, kedd | Külföld

Búvárok menthetnek meg egy elsüllyedt szigetet

Búvárok menthetnek meg egy elsüllyedt szigetet

A Vaan-sziget egy apró földterület India és Srí Lanka között. A sziget a Mannári-öböl bioszféra rezervátumának része. A kis sziget félórás hajóúttal elérhető a szárazföldről, mérete az elmúlt ötven évben folyamatosan csökken.

A tengeri élővilággal együtt az Indiában élő több mint kétezer halfaj 23 százaléka, 106 rákfaj és több mint 400 puhatestű, valamint a palackorrú delfin, a rücskösfarkú disznódelfin és a hosszúszárnyú bálnák otthona a Vaan-sziget. A térségben mintegy 150 000 halász megélhetése függ a tengertől.

A kicsi, ökológiailag gazdag szigetek – mint például a Vaan – eltűnése a fenntarthatatlan halászati gyakorlatok, az éghajlatváltozás miatti emelkedő tengerszint és a korallbányászat káros hatásainak köszönhető.

Gilbert Mathews, a Suganthi Devadason Tengerkutató Intézet tengerbiológusa úgy vélte, a tengerifüvek segíthetnek a sziget ökoszisztémájának megmentésében. A tengerifüvet gyakran összetévesztik a tengeri moszatokkal, pedig a tengerifűnek van gyökere, szára, levele, virága, és gyümölcsöket, magokat termel, és létfontosságú szerepet játszik a tengeri ökoszisztéma fenntartásában – olvasható a bbc.com oldalon.

„A korallokhoz hasonlóan ezek a fűfélék sok csodálatos tengeri élőlénynek, például a csikóhalaknak és a gyíkhalféléknek adnak otthont” – mondja Mathews. A tengerifű biztosítja a megfelelő környezetet a halak és gerinctelenek számára, és oxigént termel. A tengerifű természetes szűrőként is szolgál, tisztítja a vizet és lassítja az eróziót.

Halászhajók rombolják az ökoszisztémát

Mathews először 2008-ban vizsgálta meg a Vaan-sziget körüli tengerifüvet havonta kétszer, napi nyolc órán keresztül merülve a sekély vizekbe. Merülésekor látta, hogy sok tengerifű lebeg körülötte a vízben. A talajból kiszakított tengerifű szálait vonóhálós halászattal húzták ki,
ezzel véletlenül destabilizálták az ökoszisztémát, a halállomány pedig elkezdett csökkenni.

A 2011 és 2016 közötti vizsgálatok során Mathews megállapította, hogy 45 négyzetkilométeren eltűnt a tengerifű a Palk-öbölben, és a Mannári-öbölben 24 négyzetkilométeren megsemmisült.

„Úgy véljük, hogy a tengerifű helyreállításával megerősíthetjük a Vaan-szigetet, és megakadályozhatjuk más szigetek eltűnését is” – mondta a kutató.

Az ausztráliai Adelaide Egyetem tengerbiológusa, Michelle Waycott vezetésével végzett 215 tanulmány megállapította, hogy a tengerifű gyorsan pusztul az egész világon. „Ha a tengerifüves területek új lendületet adnának a Vaan-sziget körül, akkor szén-dioxid-elnyelőként is működhetnek. A növényzet helyreállítása megoldást kínál az éghajlatváltozás enyhítésére” – mondja Edward J. K. Patterson, a Suganthi Devadason Tengerkutató Intézet vezetője.

Gondos válogatás, nehéz átültetés

A kutatók először megpróbálták a tengerifűcsomókat közvetlenül a tengerfenékből kihúzni, és olyan helyekre vinni, ahonnan már kipusztultak. A módszer nem volt hatásos, csakúgy, mint a tengerifű magjainak vetése sem. Mathews és munkatársai jobb módszert kerestek a tengerifű megmentésére.

Eközben az erózió folytatódott, és 2013-ban a Vaan-sziget egy részét elöntötte a tenger, a sziget kettészakadt. A dél-indiai Suganthi Devadason Tengerkutató Intézet munkatársai addigra tökéletesítették a tengerifű helyreállításának módszerét.

Havonta többször merültek, és megfigyelték, melyik víz alatti területeken van szükség további tengerifűre, és melyik az a terület, ahol élénk növekedés tapasztalható. Megfigyelték a terület biodiverzitását, feljegyezték a vegetációt és a halállományt. Ezután a kutatók érett tengerifűszálakat gyűjtöttek a kiválasztott donorhelyekről.

A fűszálakat gondosan kiválogatták, és megmosták, hogy az üledékektől megtisztítsák. Korábbi tapasztalataikból tudták, hogy az üledékes fűszálak blokkolják a napfényt és megakadályozzák a fotoszintézist, ezáltal a növény növekedését.
Eddig kilenchektárnyi leromlott tengerifű-állományt állítottak helyre a Mannári-öbölben.

A Vaan-sziget eróziójának megakadályozása mellett egy másik oka is volt, ami ösztönözte a kutatókat: a tengerifüves rétek elvesztése – hasonló a szárazföldi erdőirtáshoz – dominóhatással járhat, mivel a tengerifű érzékeny a hőmérséklet változására. „Az óceánok gyors felmelegedése az utóbbi évtizedekben csökkentette a szén-dioxid-tároló tengerifüves réteket, ami viszont felgyorsítja a globális felmelegedést” – mondta Mathews.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 25. 05:00, péntek | Külföld

Ötven embercsempészt vettek őrizetbe egy nemzetközi műveletben

Ötven embercsempészt vettek őrizetbe és több mint 7200 illegális bevándorlót azonosítottak az illetékes hatóságok egy, több európai uniós tagállam és balkáni ország bevonásával végzett egyhetes nemzetközi művelet során

2020. Szeptember 24. 15:01, csütörtök | Külföld

Belgiumban rövidül a karatén ideje, az utcai maszkviselés jövő hónaptól nem kötelező

Belgiumban 14-ről hét napra rövidül le a koronavírus-járvány miatti kötelező hatósági karantén ideje, a maszk utcai viselése október elsejétől nem lesz kötelező - jelentette be szerdán a kormány.

2020. Szeptember 24. 11:01, csütörtök | Külföld

Két rendőrt meglőttek a kentuckyi Louisvilleben szervezett tüntetésen

Két rendőrt meglőttek a kentuckyi Louisville városban szervezett tüntetésen szerda este, miután az állam főügyésze délután sajtókonferencián jelentette be,

2020. Szeptember 24. 08:24, csütörtök | Külföld

A világban 31,7 millió a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma

Már 31 779 533 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 975 100, a gyógyultaké pedig 21 890 409 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki összesítése szerint.