Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 25. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Cameron az EU-bevándorlók szociális ellátásának korlátozására készül

Cameron az EU-bevándorlók szociális ellátásának korlátozására készül

Az EU-társállamokból érkező letelepülők szociális juttatásainak szigorítását készül bejelenteni hamarosan David Cameron brit miniszterelnök, dacolva Brüsszel ellenkezésével - írta kormányforrásokat idézve a The Sunday Times.

A tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap értesülései szerint a kormányfő asztalán fekvő, komoly megfontolás tárgyává tett lehetőségek között szerepel, hogy a külföldi EU-polgároknak egy teljes évnyi életvitelszerű nagy-britanniai tartózkodást kell igazolniuk, mielőtt igénybe vehetnék a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásait.
A lap kormányzati forrásai szerint a terv elfogadása esetén az EU szinte bizonyosan bíróság elé citálja Londont, mivel az Európai Bizottság tiltja a hazai és külföldi EU-állampolgárok közötti diszkriminációt. Cameronnak ugyanakkor bátorítást ad, hogy számos más nyugati EU-tagállam - köztük Németország, Spanyolország és Dánia is - osztja a bevándorlással kapcsolatos brit aggályokat.
A kormányfőt e kérdésben támogatja Boris Johnson, London befolyásos konzervatív párti polgármestere is. Johnson a The Sunday Times idézete szerint "őrültségnek" nevezte a bevándorlás jelenlegi uniós szabályozását, amely miatt a brit kormány "teljesen tehetetlen" az esetenként "semmiféle munkavégzési hajlandóságot nem mutató" EU-bevándorlókkal szemben.
A kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójában eközben folytatódik annak a kezdeményezésnek az aláírásgyűjtése, amelynek célja a román és a bolgár munkavállalók nagy-britanniai letelepedésére vonatkozó, január 1-jén lejáró átmeneti korlátozások meghosszabbítása még további öt évvel.
A módosító indítványt, amely 2018 decemberének végéig javasolja kiterjeszteni a románokra és a bolgárokra vonatkozó korlátozásokat, a tory frakció több mint tíz százaléka aláírta.
Nagy-Britanniában - éppen a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások lejártának közeledtével - egyre fajsúlyosabb belpolitikai vitatémává válik az uniós társállamokból érkezők bevándorlásának szabályozása.
A minap még az ellenzéki brit Munkáspárt egyik legtekintélyesebb veterán politikusa, Jack Straw volt belügy- és külügyminiszter is "látványos hibának" minősítette, hogy a Labour vezette korabeli brit kormány az EU-szabályok által lehetővé tett átmeneti korlátozások nélkül beengedte Nagy-Britanniába a közép- és kelet-európai új uniós tagállamok munkavállalóit a 2004-es EU-bővítés után.
Jonathan Todd, Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos szóvivője a vitát kommentálva a minap azonban kijelentette a BBC televízióban, hogy a brit gazdaság és a költségvetés jól jár az EU-társállamokból érkező munkavállalók beáramlásával. Todd szerint ugyanis a betelepülő EU-polgárok "hatalmas többsége" többet fizet be adó és társadalombiztosítás formájában a brit szociális ellátórendszer költségvetésébe, mint amennyit abból igénybe vesz.

Címkék: Nagy-Britannia-EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).