Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Október 20. 07:40, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Cameron szerint Magyarország a külső EU-határok meglétét akarja tudatosítani

Cameron szerint Magyarország a külső EU-határok meglétét akarja tudatosítani

David Cameron szerint a magyar kormány intézkedéseinek lényege a külső EU-határok meglétének tudatosítása az unión kívülről érkezők számára.

A brit miniszterelnök a múlt heti európai uniós csúcstalálkozóról rendezett hétfő esti alsóházi vitanapon az ellenzéki Liberális Demokraták vezetője, Tim Farron kérdésére - utalva arra, hogy Nagy-Britannia nem tagja a schengeni övezetnek - kijelentette, hogy Európa külső határainak védelme nem a brit kormány és nem személyesen az ő felelőssége.
"Orbán Viktorra bízom, hogy (ebben az ügyben) megvédje magát, de annak, amit a magyar miniszterelnök és mások is mondanak, az a lényege, hogy Európának van egy külső határa, és Európának be is kell bizonyítania, hogy van külső határa, nehogy azt lehessen hinni, hogy az Európai Unióba könnyű és kockázatmentes út vezet" - fogalmazott David Cameron.

Hozzátette: véleménye szerint azok az országok, amelyek csatlakoznak a már Európában tartózkodó menekültek belső elosztását célzó uniós mechanizmushoz, ezzel éppen e veszélyes utazásra ösztönzik a menekülteket.

A brit kormányfő bejelentette azt is, hogy karácsonyig ezer szíriai menekült érkezhet Nagy-Britanniába a brit kormány által kezdeményezett önálló áttelepítési program keretében.

Cameron elmondta: eddig 260 menekültet telepítettek át a szíriai határok környékén működő táborokból.

A brit kormány a nemrégiben bejelentett hivatalos terv szerint a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020 májusáig összesen húszezer szíriai menekültet telepít át Nagy-Britanniába.

London ugyanakkor nem vesz részt az Európai Unió területén tartózkodó menekültek közös elosztását célzó uniós programban, hanem közvetlenül a Szíriával szomszédos országokban, Törökországban, Jordániában és Libanonban működő ENSZ-menekülttáborokból telepít Nagy-Britanniába menekülteket, más EU-tagállamokból nem.

Álláspontja ugyanis az, hogy így a befogadott menekülők közvetlen, biztonságos úton juthatnak el Nagy-Britanniába, és nem kell segítség nélkül vállalkozniuk az Európába vezető veszélyes utazásra.

A hétfő esti parlamenti vitában Cameron indulatosan visszautasította az anglikán egyház többtucatnyi püspökének előző nap nyilvánosságra került felhívását, amely az áttelepítési programban szereplőnél sokkal több szíriai menekült befogadására szólította fel a brit kormányt.

A levél szerint, amelyet 84 püspök írt alá, évente legalább tízezer, vagyis öt év alatt akár 50 ezer menekült befogadására is lenne lehetőség Nagy-Britanniában. Az anglikán vallási elöljárók szerint ez lenne az érdemi válasz arra az emberi szenvedésre, "amelynek naponta tanúi vagyunk".

A brit kormányfő azonban a hétfői alsóházi vitában kijelentette, hogy a püspökök álláspontja "nem helytálló". Hozzátette: a levél aláíróinak "talán más országokat kellene inkább felszólítaniuk segélykötelezettségeik teljesítésére", mert Nagy-Britannia a maga részéről maradéktalanul eleget tesz vállalásainak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt