Városlista
2024. június 13, csütörtök - Antal, Anett

Hírek

2019. December 19. 14:35, csütörtök | Belföld

Chick Corea és más zenei legendák lépnek fel a Müpában

Chick Corea és más zenei legendák lépnek fel a Müpában

Egyszeri és megismételhetetlen koncertekkel készül 2020-ra is a Müpa: a jazz nagyágyúja, Chick Corea különleges, a Müpa közönségének alkotott meglepetéssel érkezik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe.

Marlene Dietrich legendás alakját idézi meg a sanzon koronázatlan királynője, Ute Lemper. A nagybőgő egyik kortárs virtuóza, az izraeli születésű Avishai Cohen pedig ünnepi 50:50:50 projektjével, valamint Mark Guiliana dobossal és Shai Maestro zongoristával látogat Budapestre.

Megismételhetetlen koncertekkel készül a 2020-as évre a Müpa. Többek között Chick Corea, Ute Lemper, Cyrille Aimée és Avishai Cohen adnak koncertet jövőre. Ute Lempert már a pályafutása elején a legendás Marlene Dietrichhez mérték. Az ő alakját, fájdalmakkal és csillogással teli életét idézi meg február 13-án, Randevú Marlenével című estjén a színész-énekesnő, aki pont annyira megkerülhetetlen alakjává vált már a sanzonok világának, mint az 1992-ben meghalt Dietrich volt. Napjainkig több mint 30 albumot készített, a klasszikusok mellett olyan szerzők dalaival, mint Elvis Costello, Tom Waits, Philip Glass és Nick Cave.

Kétszeres Grammy-jelölésével Debashish Bhattacharya napjaink egyik leghíresebb indiai zenésze, aki maga alkotta slide gitárjaival új fejezetet nyitott a klasszikus indiai zene interpretálásában. Legutóbbi lemezén a kortárs lengyel jazz két jeles alakjával, a dobos Hubert Zemlerrel és a bőgős Wojtek Traczykkal alkotott triót. A JOY!Guru felvételeit, amelyeket a Müpában március 4-én élőben hallhat a közönség, egyetlen éjszaka alatt rögzítették – minden előzetes egyeztetés vagy hangszerelés nélkül –, az egymásra figyelés olyan hőfokával, amellyel messze felülemelkedtek téren, időn és műfajokon.

A jazz utánozhatatlan legendája, Chick Corea negyedszer tér vissza a Müpába. Ez alkalommal Christian McBride és Brian Blade kísérik. A március 24-ei koncert első részében egy, a tizenöt éves Müpa felkérésére írt Corea-kompozíció csendül majd fel.

A klasszikus arab dalok, a progresszív „irak 'n' roll” és az elektronikus zenék különleges elegye adja Dudu Tassa zenéjének kvintesszenciáját. Az izraeli gitáros-énekes április 1-én koncertezik a Müpában.

Április 29-ére szintén különleges koncerttel készülnek: három kimagasló jazz-zenész lép majd fel, és érdekesség, hogy mindhárman felléptek már a Müpában, de együtt még soha. Pedig Avishai Cohen nagybőgős, Mark Guiliana dobos és Shai Maestro zongorista jegyzik a 21. század egyik legjobban fogadott jazzalbumát, a Gently Disturbed című lemezt, amellyel 2020-ban újra turnéra indulnak. Különlegessé teszi a koncertet, hogy része Cohen nagy, 50:50:50 projektjének, aminek lényege, hogy Cohen 2020-ban lesz 50 éves, ezért 50 koncertet tervez adni 50 országban, többek közt Magyarországon.

A New York Times szerint Cyrille Aimée jelenleg az egyik legjobb jazzénekes. A francia apa és dominikai anya gyerekeként született énekesnő élete csupa kaland: zenélt európai városok utcáin, énekelt párizsi kávéházakban, de fellépett többek közt a New York City Centerben Wynton Marsalisszal és a Jazz at Lincoln Center Orchestrával. Cyrille Aimée számára – aki május 8-án érkezik a Müpába – az improvizáció nemcsak kifejezőeszköz, hanem lételem.

Sarah McKenzie ausztrál énekes-zeneszerző fellépett már Michael Bublé háttérvokalistájaként és Chris Botti előzenekaraként. Május 10-én Secrets of My Heart című lemezének anyagát hozza el, és a hazaérkezésről énekel. Turnézó zenekarában pedig magyar szaxofonos, Bolla Gábor játszik.

Forrás: origo.hu

Főkép: Toshi Sakurai

Képek: Tel Schahar; Andreas Terlaak;

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 12:36, szerda | Belföld

NATO-főtitkár: elfogadjuk, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajnának nyújtott támogató műveletekben

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket

2024. Június 12. 09:16, szerda | Belföld

Orbán Viktor a legnagyobb európai iparvállalatok vezetőivel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a második félévi magyar EU tanácsi elnökség előkészítése keretében a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) vezetőivel tárgyalt a Karmelita kolostorban

2024. Június 12. 09:13, szerda | Belföld

A román elnök cáfolta, hogy a B9-ek államai Magyarország kizárását fontolgatnák

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag \"rendszeresen szembehelyezkedik\" a partnerek döntéseivel.

2024. Június 11. 15:15, kedd | Belföld

OVF: folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a gátak állapotát

Folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a nap 24 órájában a gátak állapotát - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden, nem sokkal dél után az MTI-vel.