Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. December 19. 14:35, csütörtök | Belföld

Chick Corea és más zenei legendák lépnek fel a Müpában

Chick Corea és más zenei legendák lépnek fel a Müpában

Egyszeri és megismételhetetlen koncertekkel készül 2020-ra is a Müpa: a jazz nagyágyúja, Chick Corea különleges, a Müpa közönségének alkotott meglepetéssel érkezik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe.

Marlene Dietrich legendás alakját idézi meg a sanzon koronázatlan királynője, Ute Lemper. A nagybőgő egyik kortárs virtuóza, az izraeli születésű Avishai Cohen pedig ünnepi 50:50:50 projektjével, valamint Mark Guiliana dobossal és Shai Maestro zongoristával látogat Budapestre.

Megismételhetetlen koncertekkel készül a 2020-as évre a Müpa. Többek között Chick Corea, Ute Lemper, Cyrille Aimée és Avishai Cohen adnak koncertet jövőre. Ute Lempert már a pályafutása elején a legendás Marlene Dietrichhez mérték. Az ő alakját, fájdalmakkal és csillogással teli életét idézi meg február 13-án, Randevú Marlenével című estjén a színész-énekesnő, aki pont annyira megkerülhetetlen alakjává vált már a sanzonok világának, mint az 1992-ben meghalt Dietrich volt. Napjainkig több mint 30 albumot készített, a klasszikusok mellett olyan szerzők dalaival, mint Elvis Costello, Tom Waits, Philip Glass és Nick Cave.

Kétszeres Grammy-jelölésével Debashish Bhattacharya napjaink egyik leghíresebb indiai zenésze, aki maga alkotta slide gitárjaival új fejezetet nyitott a klasszikus indiai zene interpretálásában. Legutóbbi lemezén a kortárs lengyel jazz két jeles alakjával, a dobos Hubert Zemlerrel és a bőgős Wojtek Traczykkal alkotott triót. A JOY!Guru felvételeit, amelyeket a Müpában március 4-én élőben hallhat a közönség, egyetlen éjszaka alatt rögzítették – minden előzetes egyeztetés vagy hangszerelés nélkül –, az egymásra figyelés olyan hőfokával, amellyel messze felülemelkedtek téren, időn és műfajokon.

A jazz utánozhatatlan legendája, Chick Corea negyedszer tér vissza a Müpába. Ez alkalommal Christian McBride és Brian Blade kísérik. A március 24-ei koncert első részében egy, a tizenöt éves Müpa felkérésére írt Corea-kompozíció csendül majd fel.

A klasszikus arab dalok, a progresszív „irak 'n' roll” és az elektronikus zenék különleges elegye adja Dudu Tassa zenéjének kvintesszenciáját. Az izraeli gitáros-énekes április 1-én koncertezik a Müpában.

Április 29-ére szintén különleges koncerttel készülnek: három kimagasló jazz-zenész lép majd fel, és érdekesség, hogy mindhárman felléptek már a Müpában, de együtt még soha. Pedig Avishai Cohen nagybőgős, Mark Guiliana dobos és Shai Maestro zongorista jegyzik a 21. század egyik legjobban fogadott jazzalbumát, a Gently Disturbed című lemezt, amellyel 2020-ban újra turnéra indulnak. Különlegessé teszi a koncertet, hogy része Cohen nagy, 50:50:50 projektjének, aminek lényege, hogy Cohen 2020-ban lesz 50 éves, ezért 50 koncertet tervez adni 50 országban, többek közt Magyarországon.

A New York Times szerint Cyrille Aimée jelenleg az egyik legjobb jazzénekes. A francia apa és dominikai anya gyerekeként született énekesnő élete csupa kaland: zenélt európai városok utcáin, énekelt párizsi kávéházakban, de fellépett többek közt a New York City Centerben Wynton Marsalisszal és a Jazz at Lincoln Center Orchestrával. Cyrille Aimée számára – aki május 8-án érkezik a Müpába – az improvizáció nemcsak kifejezőeszköz, hanem lételem.

Sarah McKenzie ausztrál énekes-zeneszerző fellépett már Michael Bublé háttérvokalistájaként és Chris Botti előzenekaraként. Május 10-én Secrets of My Heart című lemezének anyagát hozza el, és a hazaérkezésről énekel. Turnézó zenekarában pedig magyar szaxofonos, Bolla Gábor játszik.

Forrás: origo.hu

Főkép: Toshi Sakurai

Képek: Tel Schahar; Andreas Terlaak;

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.