Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. November 09. 18:00, csütörtök | Belföld

Civilek hospice-házért: emberségből jeles magyarok

Civilek  hospice-házért: emberségből jeles magyarok

Múlt héten nagy port kavart a hír, mely szerint az egyetlen felnőtt hospice-ház működése veszélybe került, a pénzhiány miatt ugyanis lakat kerülhet rá.

A budapesti intézményben gyógyíthatatlan, főként daganatos betegeket gondoznak, érthetetlen, hogy miért kellett botrány a támogatáshoz.

A közfelháborodást követően az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonnal intézkedéseket tett, hogy a működéshez szükséges pénzt biztosítsa a Magyar Hospice Alapítvány számára, ugyanakkor hangsúlyosan felhívták a nonprofit szervezet figyelmét a felelős működésre is.

Minden forintnak helye van

Az államtitkárság a hírre reagálva azt is elmondta, az elmúlt három évben már 25 millió forinttal támogatták az alapítványt. A nyilatkozatokból azonban kiderült, hogy az állami hozzájárulás sajnos a tíz éve fennálló ház működéséhez szükséges összeg felét sem fedezi.A fennmaradó milliókat a magánadományok és az 1%-os felajánlások biztosították. Eddig.

Sajnos a korábbi híradások szerint idén csaknem minden alapítványnál jelentős visszaesést könyveltek el az adományozásban, az adóbevallás változásai miatt rengetegen feledkeztek el arról, hogy adójuk 1%-át felajánlják a szervezetek számára: közel egymilliárd forinttal esett vissza a támogatások mértéke.

Példaértékű civil összefogás

Bár sokan elfeledkeztek az 1%-ról, az emberek megint jeleskedtek az összefogásban: miután ugyanis hírt adtak a hospice-ház kríziséről, a hivatalos állami reakció mellett a fennmaradáshoz szükséges ötvenmillióból néhány nap alatt csaknem hét és fél millió forint gyűlt össze a magántámogatóktól.

A józanság és az összefogás példaértékű: az alapítványra nagy szüksége van az országnak, hiszen amellett, hogy a ház az országban egyedüliként felnőttek számára biztosít hospice-ellátást, a végstádiumos betegek otthoni gondozását is segíti. Az embereknek helyén volt a szívük, és azonnal segíteni kezdtek.Összefogásukkal jelesre vizsgáztak, mert felismerték: attól még, mert elmúlik, az élet az igazi érték. A hospice nem egyenlő az elfekvővel: soha nem a lemondás helye, hanem a menedéké, ahol nem a hátralévő napok száma, hanem az élet minősége számít. Egy végstádiumos beteg nem lehet teher egy ország számára, és nem lehet egy szám a kalkulációban.Ezért is kétségbeejtő, amikor épp egy gyógyíthatatlan betegeket ápoló szervezet forrásai nem elegendőek a fennmaradáshoz, és csak egy kirobbanó botrány rendezheti időlegesen a problémát. Az alapítványt éppen ezért természetesen továbbra is érdemes támogatni.

Hogyan segíthetsz?

Ha segíteni szeretnéd a Magyar Hospice Alapítvány működését, a számlaszámukra közvetlenül utalhatsz egy tetszőleges összeget: az oldalukon egyszeri vagy rendszeres adományozásra is lehetőség van. Telefonon pedig az 13600/83-as számot hívva vagy az 13600-as számra a 83-as kódot elküldve 250 forinttal támogathatod az ellátást.Amennyiben szeretnéd felhívni a környezetedben élők figyelmét is a cselekedet fontosságára, az oldalukról megrendelheted a rák elleni küzdelmet és a reményt szimbolizáló nárcisz kitűzőt is, melynek ára közvetlenül az alapítvány számláját növeli.Ha nincs lehetőséged az adományozásra, akkor is sokat tehetsz a szervezetért és a ház fennmaradásáért, ha például megosztod ismerőseiddel a támogatás lehetséges formáit vagy az elindult kezdeményezéseket.

Forrás: femina.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: