Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. December 18. 11:35, szerda | Belföld

Coco Chanel eltáncolt titka

Coco Chanel eltáncolt titka

Mythos Coco címmel látványos, nagyszabású, akciókkal dúsított táncjátékot láthatnak a nézők a St. Pölten-i Europaballett előadásában, Peter Breuer nemzetközi hírű koreográfus-rendező vezetésével.

A bemutató 2020. február 26-án és 27-én este hét órakor lesz a Soproni Petőfi Színházban.

"Hercegnéből sok van, de Coco Chanelből csak egy". Így utasította vissza a gazdag herceg házassági ajánlatát egy olyan nő, aki árvaházban nevelkedett, apácák tanították varrni, kávéházi énekesként kezdte, s vált a divatvilág legnagyobb forradalmasítójává, ikonjává, legendájává, mítoszává.

Coco Chanel élete, története meseszerű. Olyan, mintha ő maga tervezte volna meg varrógépe mellett álmodozva. Szabálytalan vonalakkal, merészen, szembe a világgal, az elvárásokkal, a társadalmi szerepekkel. Határozottan, elhivatottan, elegánsan, céltudatosan, letisztultan, egyszerűen. Nemet mondott az előítéletekre, a megkötésekre. „Nem tetszett az életem, hát alkottam egy újat.” Betartotta.

A szegény sorból kitörő nő, aki megvalósította azt, amiről sokan csak álmodnak. Saját utat választott és azon következetesen végigment. Bátorsága, vakmerősége, belső intelligenciája, akaratereje segítette ebben. Nem volt kifejezetten szép nő, de tökéletesen értett ahhoz, hogyan váljon vonzóvá, izgalmassá. Fontos szerepet játszottak az életében a férfiak. Három szintes villájában Picassónak például saját szobája volt. Szerelmei (Dmitrij Romanov nagyherceg, Westminster hercege, Sztravinszkij, Reverdy, Étienne Balsan, Arthur Capel) körberajongták. Kalandos, szenvedélyes viszonyai, híres szeretői segítették az útján. Soha nem ment férjhez, magányosan halt meg a Ritz Hotelbeli lakosztályában. Vasárnap, amikor a szalonja zárva tartott. Annyira hiú volt, élete vége felé utasította szobalányát, mindig kösse fel az állát elalvás előtt, mert nem szerette volna, hogy nyitott szájjal találják, ha álmában hal meg.

Coco Chanel teljesen eltért a kor szépségideáljaitól, mégis őt követték a dámák. Független, büszke asszonyként a XX. század divatikonjává vált. A Rotschildok és a Rockefellerek többsége is ügyfelei közé tartoztak. Híres sztárokat öltöztetett: Marlene Dietriche, Romy Schneider, Jacqueline Kennedy, Grace Kelly és Ingrid Bergman viselte tervezéseit. "Egy ruhában mindig a nő a legfontosabb. A ruha nő nélkül mit sem ér." Ezt a mondását idézik a mai napig mindenütt.

Élete, legendája Peter Breuer nemzetközi hírű koreográfus-rendező szerint olyan mítosz, amit a tánc mitologikus eszközeivel lehet a legszínesebben, legérzékletesebben megmutatni.

A St. Pölten-i Europaballett előadásában együtt lesz kaland, szenvedély, szerelem, érzékiség, egy asszony nem hétköznapi élete és legendája. Egy korszak, amikor Coco Chanel fordította meg és inspirálta a művészvilágot. Mindez a tánc nyelvén megmutatva olyan szereplőkkel, akik képesek magas szintű érzelmi töltettel a színpadon létezni, jól megrajzolt karaktereket megformálni és létrehozzák az akcióbalett közönséget bevonzó végtelen, titokzatos energiáit.

Az előadás a St. Pölten-i Europaballett és a Sopron Balett együttműködésének köszönhetően vendégeskedik a Petőfi Színházban. A két együttes jó kapcsolatára jellemző, hogy a leghűségesebb város teátrumának következő táncos produkciójában, a Stabat Materben szerepelnek az osztrák együttesből táncosok.

További információ az előadásról itt olvasható:

https://www.soproniszinhaz.hu/eloadasok/195-mythos-coco.html

Forrás: soproniszinhaz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.