Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 02. 14:05, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Csak jövőre várható fellendülés az ingatlanpiacon

Csak jövőre várható fellendülés az ingatlanpiacon

Idén semmiképpen sem lehet az ingatlanértékesítési piac fellendüléséről beszélni – állítja elemzésében a Dun & Bradstreet Hungária Kft. Az igazi fellendülést 2013-ra prognosztizálja a társaság.

Tavaly az iparágban hatvan százalékkal több végelszámolás indult, mint 2010-ben. A cégek bedőlési aránya is nőtt egy év alatt, és már eléri a 3,24 százalékot, azaz száz ingatlanügyletekkel foglalkozó cégből több mint három fizetésképtelen lesz egy éven belül - írja a Magyar Hírlap.

A gazdasági válság tavaly még javában érezhető volt, a hatás alól pedig az ingatlanügyletek szereplői sem tudták kihúzni magukat. A 2011-es év 42 415, valamely ingatlanipari területen tevékenykedő, működő társas vállalkozással zárult. Alig telt el két hónap, és ez a szám 42 822-re nőtt.Tavalyhoz képest 60-70 százalékos növekedés tapasztalható az ingatlanpiacon tevékenykedő új cégek alapításának számában, azonban továbbra is jóval nagyobb számban szűntek meg cégek, mint alakultak. 2010-hez képest az összesített eredményt tekintve nyolc százalékkal kevesebb céget alapítottak hazánkban a szektorban az ingatlan-adásvétel, bérbeadás és az ingatlanügynöki, ingatlankezelési tevékenységet folytató cégek területén.

Keleti Józsefnek, a Bisnode-csoport országigazgatójának kommentárjából kiderül, hogy igencsak meglepő a cégalapítások iránti nagy lelkesedés, hiszen egyelőre szűkülő ágazatról van szó, amelyben a csökkenő keresleten egyre több cég osztozik. A tavaly indult csődeljárások száma 33 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, ami inkább a csődtörvény kudarcának, mint a gazdasági fellendülésnek a jele. Ezt támasztja alá az is, hogy felszámolási eljárásokból majdnem tíz százalékkal több volt az iparágban, illetve hogy a cégek által kezdeményezett végelszámolások hatvan százalékkal emelkedtek. Az, hogy ilyen nagymértékű növekedés tapasztalható a végelszámolásokban, arra utalhat, hogy az ingatlanügyletek szereplői is látták bizonytalan helyzetüket, és így próbálták menteni, ami még menthető volt, illetve több kényszer-végelszámolás is indult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szigorítása következtében az éves beszámoló hiánya miatt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.