Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Augusztus 21. 05:50, szerda | Külföld

Csak robbantással menthetik meg a Tátrában ragadt barlangászokat

Csak robbantással menthetik meg a Tátrában ragadt barlangászokat

Több mint kéttucatnyian próbálják meg kiszabadítani azt a két barlangászt, akik a hétvégén Lengyelországban, a Tátra egyik barlangjában kerültek a víz fogságába.

A Wielka Sniezna-barlang a Tátra leghosszabb és legmélyebb barlangja. A barlangászok szombaton estek csapdába, mikor egy szűk járatot elárasztott a víz. Expedíciójuk más tagjai értesítették a mentőket.

A mentésben részt vevő szakemberek elmondták, hogy egyelőre nem sikerült kapcsolatot teremteni a bent ragadt barlangászokkal. A tervek szerint robbantással akarnak utat nyitni nekik a feszín felé - számolt be róla vasárnap a BBC News.

"Az egyetlen lehetőség, hogy elérjük őket, ha egy sor bonyolult robbantást hajtunk végre" - nyilatkozta Jan Krzysztof, az önkéntes tátrai kutató- és mentőcsapat vezetője. Hozzátette: "rendelkezésre állnak a szükséges felszerelések, de az akció hosszabb időt vesz igénybe, napokba vagy akár hetekbe telhet, amíg sikerül eljutniuk a csapdába esett barlangászokhoz."

A mentőakcióban szlovák szakemberek is részt vesznek, a kutatás azonban a mentők számára is veszélyes az áradások miatt.

Forrás: origo.hu

Kép: AFP/robertharding/Ken Gillham

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).