Városlista
2021. január 17, vasárnap - Antal

Hírek

2012. Május 22. 10:25, kedd | Helyi
Forrás: Győr24/idokep.hu

Csak többnapos esőzés moshatná ki a polleneket a levegőből

Csak többnapos esőzés moshatná ki a polleneket a levegőből

Az elmúlt hét száraz és meleg időjárása kedvező hatással volt a növények virágpora, az allergiát okozó pollenek terjedésére, csak többnapos esőzés tisztíthatná meg a levegőt.

Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársának tájékoztatása szerint egy mediterrán ciklon közeledik a Kárpát-medencéhez, amely kedden, szerdán megérkezik. Ennek hatására sokfelé várható eső, sőt zápor, zivatar, néhol pedig felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat, amely kimoshatja a levegőből a polleneket – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Környezetegészségügyi Intézet.

Ha ezen a héten hosszú, kitartó esőzés kezdődne, ez jelentősen mérsékelné a levegő pollenkoncentrációját, ám egy-egy zápor csak ideiglenesen, néhány órára csökkenti a pollentartalmat.

Páldy Anna főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy ha az allergiások egy nagy nyári vihar után kirándulni indulnak, asztmás rohamot kaphatnak.

Hozzátette: az elmúlt héten elsősorban a fenyőfélék virágoztak, és elkezdődött a pázsitfűfélék virágzása is. A legtöbb embernek pedig éppen a fűfélék pollenszórása jelent gondot. Páldy Anna hangsúlyozta: a jelenlegi melegedő idő kedvez a fűfélék növekedésének, míg a nagy mennyiségű csapadék lelassítja fejlődésüket.

Az elmúlt héten tüneteket okozó mennyiségben regisztrálták a pázsitfűfélék, az eperfafélék, a tölgy, a kőris, a platán, a nyír, az allergén gombák pollenkoncentrációját – derül ki az időkép.hu meteorológiai weboldal tájékoztatójából.

Címkék: allergia, pollenszezon

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 16. 18:06, szombat | Bulvár

Húszéves a Wikipédia, a világ hetedik leglátogatottabb honlapja

Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli pénteken a mindenki által szabadon szerkeszthető online világenciklopédia, a Wikipédia, a világ hetedik leglátogatottabb honlapja.

2021. Január 16. 17:02, szombat | Bulvár

A hermelin lett az év emlőse

A hermelint választotta 2021-ben az év emlősének a Vadonleső program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

2021. Január 16. 16:08, szombat | Külföld

Már több mint egymillió adag oltást adtak be Olaszországban

Olaszországban már több mint egymillió adag oltást adtak be a koronavírus ellen az egészségügyi minisztérium pénteki adatai szerint. Közben Lazio tartományban bejelentették, hogy oltási igazolványt vezetnek be.

2021. Január 16. 15:04, szombat | Külföld

Tovább szigorítanak a spanyol tartományok

A járványügyi intézkedések további szigorítását jelentette be több spanyol tartomány pénteken a koronavírus-fertőzések számának folyamatos növekedése miatt.