Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. December 29. 14:17, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Csak a fejlesztés jelenthet kiutat

Csak a fejlesztés jelenthet kiutat

A tervezettnek csak a fele lesz az idei bortermés Pannonhalmán a sok csapadék és a kedvezőtlen időjárás miatt. Kékszőlőből 80, fehérből 40 százalékkal termett kevesebb. A borászok azt mondják: a hiányból adódó veszteség nem jelenhet

Pannonhalmára idén is több mint száz környékbeli gazda hozta el borát, hogy áldást kérjen az idei termésre.

„A pannonhalmi borvidék is elmondhatja magáról, hogy ebben az évben csak 40-50 százalékos termést tud betakarítani, és a bor minőségét tulajdonképpen hozzáértéssel tudták megvédeni” – mondta el Gangl András gazdálkodó.

Az apátsági pincészet az idei évre 240, jövőre 260 ezer palack vörös- és fehérborral számolt. Úgy tűnik, hogy a mostani termésből alig 100 ezer litert tudnak előállítani. Liptai Zsolt, az Apátsági Pincészet borásza azt mondta: a készlethiányt nem lehet lekövetni áremelésekkel, tehát nem kell arra számítani, hogy akár 50 százalékkal hirtelen megnövekednének az árak.

A borászok azt mondják, a nehéz helyzetből csak a fejlesztés, az újabb ültetvények telepítése jelent kiutat, nem pedig a tőkék kivágása, amelyet a korábbi, szocialista kormány támogatott. „Nagy butaság volt, itt is voltak, akik a kivágást választották” – fogalmazott Soós Lajos, a nyúli Szent Donát Pincészet vezetőségi tagja. Mint mondta, „szerencsére a pannonhalmi borvidéken idén és jövőre is olyan lehetőségek adódnak, hogy idén mintegy 70 hektárt, jövőre közel 100 hektárt újratelepítenek, ami csodálatos dolog, mert mintegy 20 százalékkal fog nőni a minőségi szőlők aránya”.

Néhány éve még 70-80 forintot fizettek egy kilogramm 18-22 fokos szőlőért, idén mindössze 40-50-et. Egyhektárnyi szőlő megművelése egy gazdának átlagosan 700-800 ezer forintjába került, ezzel szemben a jelenlegi termésmennyiséggel alig éri el a félmilliót. (pr)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár