Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Február 14. 05:52, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Csak az keljen útra, akinek nagyon muszáj!

Csak az keljen útra, akinek nagyon muszáj!

Az egész Dunántúlon lelassította, Fejér megye nagy részén pedig meg is bénította a közlekedést a hóátfúvás. Tucatnyi út járhatatlan, több település megközelíthetetlen, a rendőrségtől elakadt autósok százai kértek segítséget.

Továbbra is a legmagasabb, vörös riasztás érvényes a Dunántúlra, ahol a hóátfúvások szinte lehetetlenné teszik a közlekedést. Fejér megye csaknem megbénult, a 80 kilométer per órás szél helyenként másfél-két méteres hótorlaszokat emelt. Bár több útszakaszt már felszabadított a közútkezelő, még mindig majdnem 20 út járhatatlan. Délelőtt 4 települést nem lehetett megközelíteni, az elzárt települések száma óráról órára változik. Több száz autó akadt el a hóban, és tömegbalesetek is voltak. A megyében összeült a védelmi bizottság, a hóban rekedt kocsik, emberek kiszabadítására a honvédség speciális járműveit is bevonják.

Fejér megyében az Alba Volán járatai is nehezen tudnak közlekedni. Délelőtt három busz is az árokba borult, senki sem sérült meg. A közútkezelő csak akkor engedi elindulni a buszokat, ha saját gépei végig tudnak menni az érintett útvonalon. Jelenleg 10 hómaróval és 50 géppel takarítják az utakat, de segítséget kértek a helyi vállalkozóktól is.

Az M7-es autópályán, Szabadbattyánnál egy veszélyes anyagot szállító kamion szakította át a szalagkorlátot. A sofőr és a rakomány nem sérült meg, de több száz liter gázolaj ömlött az útra. A kamion tartalmát át kellett fejteni egy másik tartályba, emiatt órákra lezárták az érintett útszakaszt.

A hóátfúvások miatt a vonatok sem járnak, a Csajág és Polgárdi között elakadt szerelvényt csak kora délutánra sikerült kimenteni. A Balatont vonattal szinte lehetetlen megközelíteni, Székesfehérvár és Balatonkenese között nincs vasúti közlekedés. A Déli pályaudvarról a Balaton északi partja felé, Tapolcára közlekedő vonatokat Székesfehérvárról visszafordítják. A rendőrség azt kéri, hogy aki teheti ne induljon útnak Fejér megyében.

Zala megyében még délután is több útszakasz járhatatlan volt a hófúvások miatt. Zalaszentmárton teljesen megközelíthetetlen, a zsákfaluba vezető egyetlen bekötőút 2 kilométeres szakaszán nem lehet közlekedni. A helyiek reggel óta nem tudnak bejutni a településre. A Közútkezelő munkatársai folyamatosan dolgoznak, és próbálnak minden elzárt szakaszt járhatóvá tenni.

Győr-Moson-Sopron megyében 50 kamion akadt el a hóátfúvás miatt Páli és Répcelak között. A Szigetközben és a Rábaközben vannak járhatatlan mellékutak, a hóátfúvások pedig a 85-ös és a 86-os főúton is folyamatosan nehezítik a közlekedést. A hóban ragadt járműveket traktorokkal mentik ki. Bár az utakat folyamatosan takarítják, az erős szél miatt a hóakadályokat csak ideiglenesen tudják megszüntetni.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.