Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 31. 10:12, csütörtök | Belföld

Csaknem egymilliárdból indulnak kikötőfejlesztések a Dunakanyarban

Csaknem egymilliárdból indulnak kikötőfejlesztések a Dunakanyarban

Komáromban, Esztergomban, Zebegényben, Visegrádon és Dömösön összesen több mint 900 millió forintból újulnak meg a kikötők jövő őszre.

Több hajóállomás alkalmassá válik a szállodahajók teljes körű kiszolgálására, így a budapesti kikötőket is tehermentesíthetik majd.

A Dunakanyar kikötőfejlesztéseiről stílusosan a Dunán, a Budapest hajó fedélzetén számoltak be kedden sajtótájékoztatón.

A személyforgalmi kikötők projektjéhez 500 millió forintot az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosít a kohéziós alapból és hazai költségvetési forrásokból, a fennmaradó 400 millió 570 ezret az érintett kikötőket üzemeltető MAHART PassNave Személyhajózási Kft. saját forrásból fedezi – közölte Schanda Tamás, a minisztérium parlamenti államtitkára.

Komáromban felújítják a rossz állapotú kiszolgáló épületet, és bekötnek egy új, az eddiginél nagyobb, 40 méteres úszóművet. A fejlesztés után a kikötő alkalmas lesz a nagy szállodahajók teljes körű kiszolgálására, az üzemanyagvételtől a szemétlerakásig.

Esztergomban már elbontották a korábbi, romos kikötői épületet, helyette egy impozáns megjelenésű új úszóművet telepítenek kikötői funkciókkal. Ezen kap helyet a jegypénztár, a váró és szolgáltatói helyiségek, a felső szintjén pedig egy 150 férőhely kapacitású rendezvénytermet is kialakítanak.

Zebegényben mederkotrással és a kikötőhöz vezető gyalogút megépítésével egészül ki a beruházás, hogy a települést és a környező kiváló természeti adottságú területet be tudják kapcsolni a Dunakanyar hajós vérkeringésébe.

A nagymarosi oldal vonatközlekedéséhez kapcsolódó Dömös-átkelés állomás fejlesztésének célja, hogy a Duna bal partján is megteremtsék az utasok számára a kényelmi infrastruktúrát, továbbá ezen az oldalon is ki tudjanak majd kötni a 135 méteres szállodahajók.

Visegrádon a hajóállomás jelenleg három kikötővel működik, a projekt keretében egy új kikötő létesül a megnövekedett forgalom kezelésére. Fontos cél az is, hogy a negyedik kikötő az utóbbi években egyre inkább jellemző tartósan alacsony vízállás esetén is ki tudja szolgálni mind a menetrendi hajójáratok, mind a szállodahajókat, ezért a beruházás mederkotrásra is kiterjed.

A kikötőfejlesztésnek mindenhol része a parti környezet rendezése, parkolók létesítése (személyautók, kerékpárok, illetve buszok számára), utcabútorok és padok telepítése.

Schanda Tamás emlékeztetett, a kormányzat elkötelezett a turizmus fejlesztése, a belföldi szabadidős tevékenységek ösztönzése, a kirándulási lehetőségek bővítése mellett. A hajós fejlesztéseket több forrásból is támogatják. A Dunakanyarban – amely egyike a kiemelt turisztikai fejlesztési térségeknek – a dunai gyorshajózás megteremtésére a kormány 12,5 milliárd forintot különített el, a balatoni hajózásra 7 milliárd forint jut, a kompokat, réveket csak az idei költségvetésből 370 millióval támogatják – sorolta.

Idén csaknem 300 ezer utas érkezett szállodahajóval a Dunakanyar kikötőibe – tájékoztatott Spányik Gábor, a projektet megvalósító MAHART PassNave Személyhajózási Kft. ügyvezetője. Tájékoztatása szerint a tragikus dunai hajóbaleset nem vetette vissza a nemzetközi szállodahajók forgalmát, sőt az előző évhez képest 13 százalékos a bővülés.

A cég hajóival 35 ezer belföldi kiránduló utazott a Dunakanyarba – mondta el kérdésünkre. A kikötőfejlesztések után a MAHART PassNave termékfejlesztéssel – pl. járatsűrítéssel, a Nagy-Dunaágban új járat indításával – is szeretné kiszolgálni az erősödő belföldi keresletet.

Völner Pál a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnökeként üdvözölte, hogy az állam a közlekedés fejlesztésével is élénkíti a turizmust. Azzal, hogy a Dunakanyar közúton, vasúton, hajóval, kerékpárral, illetve ezek kombinációjával jobban elérhetővé válik, erősödik a térség turisztikai vonzereje – hangsúlyozta.

Forrás: turizmus.com

Fotó: Facebook / MAHART PassNave Kft.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.