Városlista
2021. február 26, péntek - Edina

Hírek

2020. November 09. 14:01, hétfő | Belföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Csaknem minden piaci szereplő egész éves idei globális recessziót vár

Csaknem minden piaci szereplő egész éves idei globális recessziót vár

A legfrissebb felmérés szerint a globális intézményi befektetői közösség csaknem egyöntetűen egész éves idei világgazdasági recesszióval számol a koronavírus első hulláma után elindult tétova fellendülés ellenére is.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics vasárnap ismertetett negyedik negyedévi globális vizsgálatában 142 nagyvállalat és befektetési társaság várakozásait mérte fel.

A körkérdésbe bevont cégek együttesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

A ház beszámolója szerint a válaszadók átlagosan 90 százalékosra taksálják az idei egész éves világgazdasági recesszió valószínűségét.

A piaci szereplők által várt globális visszaesés középértéke 3,6 százalék.

Ez valamivel derűlátóbb az előző negyedévi felmérés eredményénél: az akkor megkérdezett intézményi befektetők és nagyvállalatok középértéken számolva a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 4,2 százalékos visszaesését valószínűsítették 2020 egészére.

A mostani felmérésbe bevont teljes mezőnyön belül azonban a legnagyobb egyéni csoport - a megkérdezettek csaknem 45 százaléka - 4-6 százalék közötti idei globális GDP-zuhanással számol.

Viszonylag magas, 10 százalékos - bár az előző felmérésben kimutatottnál kisebb - azoknak a piaci szereplőknek az aránya, akik ennél is mélyebb, 6-8 százalékos visszaeséssel járó idei egész éves recessziótól tartanak.

A befektetési társaságok és nagyvállalatok legnagyobb csoportja - csaknem 40 százaléka - 4-6 százalék közötti világgazdasági növekedést vár 2021-re, de több mint az ötödük csak 2-4 százalékos, tíz százalékuk nulla és 2 százalék közötti jövő évi globális GDP-bővülésre számít.

A jövőre várható növekedési pályát sem ítélik meg egyértelmű derűlátással a felmérésbe bevont vállalatok és intézményi befektetők.

Az Oxford Economics ismertetése szerint a válaszadók kétötöde "befejezetlen V", más kifejezéssel "négyzetgyökjel" alakú növekedési pályát valószínűsít, vagyis azzal számol, hogy a meredek visszaesést eleinte hasonlóan meredek ívű fellendülés követi, majd a növekedés megtorpan és stagnálásba megy át.

A piaci szereplők 20 százaléka U alakú - vagyis a visszaesés után enyhe ívű irányváltással fokozatosan növekedésbe forduló - pályát jósol, 16 százalék kettős mélypontú recessziót jelentő W alakú növekedési pályát vár, 10 százalék pedig L alakú, vagyis a meredek visszaesés után hosszabb ideig alacsony szinten stagnáló növekedéssel számol.

A legkevesebben V alakú, vagyis a hirtelen zuhanás után éles váltással meredek növekedésbe átforduló ívet valószínűsítenek: erre a változatra a válaszadóknak csak a 7 százaléka számít.

A következő két év legnagyobb világgazdasági kockázatának a legtöbben - 40 százaléknyian - a koronavírus-járvány megfékezését célzó újbóli, egész országokra kiterjedő lezárások lehetőségét tartják, illetve azt, hogy a járvány esetleg újabb és újabb hullámokban folyamatosan visszatér.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 26. 16:01, péntek | Belföld

Újabb nagy egészségipari beruházások indulnak - Videó

Több mint 5 milliárd forintból indulnak újabb egészségipari beruházások Magyarországon, amelyekhez a vállalkozások több mint 3,8 milliárd forintnyi támogatást kapnak

2021. Február 26. 15:00, péntek | Belföld

Újabb 500 ezer kínai vakcina érkezik márciusban

Újabb 500 ezer kínai vakcina érkezik Magyarországra márciusban - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken közösségi oldalán, miután telefonon tárgyalt Wang Wentao kínai kereskedelmi miniszterrel.

2021. Február 26. 13:06, péntek | Belföld

Az oltási regisztrációval visszaélő csalókra figyelmeztet a rendőrség

A koronavírus elleni oltási regisztrációval visszaélő csalókra figyelmeztetett a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a police.hu honlapon.

2021. Február 26. 11:00, péntek | Belföld

Újabb dizájnerdrogok kerültek tiltólistára

Újabb hat anyag került fel a dizájnerdrogok immár több mint 300 vegyületcsoportot, szert és szervariánst tartalmazó tiltólistájára - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a oldalán.