Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Január 23. 17:18, csütörtök | Belföld

Csankó Zoltán az Eldorádóban mutatkozik be a József Attilában

Csankó Zoltán az Eldorádóban mutatkozik be a József Attilában

2020.február 8-án mutatja be a József Attila Színház Bereményi Géza filmklasszikusának, az Eldorádónak színpadi változatát Funtek Frigyes rendezésben.

A József Attila Színház idei első premierje lesz az Eldorádó, mely színpadra idézi a Teleki téri piacot. Az előadásból megtudjuk azt, hogy mit jelent a korabeli hangulat és közeg ma a budapesti közönségnek az Eldorádó című film születése után több, mint harminc évvel.

A József Attila Színház rendhagyó sajtótájékoztatót tartott a Teleki téri Piac Retró Büféjében, mely azon a téren áll, ahol az Eldorádó film, és most már a színpadi adaptáció is játszódik.

A sajtótájékoztatón Bereményi Géza hangsúlyozta, hogy nem a mozgóképes változatot fogjuk viszontlátni a színpadon, mert a filmet megalkotó rendező átírta a jeleneteket. A drámában a párbeszédek hosszabbak, a feszültség sűrítettebben érvényesülnek, az emberi kapcsolatok hangsúlyosabban jelennek meg a József Attila Színházban.

Az előadást Funtek Frigyes rendezi. A Párizsban élő Funtek Frigyes 1992. óta először rendez újra Budapesten, mivel hosszú évek óta csak vidéki színházak meghívására látogatott haza. Funtek Frigyes elmondta, hogy nagy örömmel fogadta Nemcsák Károly igazgató felkérését. Funtek Frigyes úgy látja, hogy a világháború és az azt követő időszak olyan mély nyomott hagyott több generációban, hogy az Eldoradó története, karakterei sokakban ismerős érzéseket keltenek még akkor is, ha a korszakról sokan már csak a szülőktől, nagyszülőktől hallottak.

A József Attila Színház a piaci játékban először köszöntheti Csankó Zoltánt a színpadon Monori szerepében. Monorinét Pikali Gerda, Bercit Chajnóczki Balázs, Gombacsikot Fila Balázs, míg Csöpit Molnár Zsuzsanna kelti életre. Marika megformálója Kovalik Ágnes lesz, míg Tiboré Előd Álmos. Tulipánként Újvári Zoltánt láthatja a közönség. Skultétiként Kiss Gábor alkuszik, Tarzanként pedig Galkó Balázs áll színpadra.

A színpadi adaptációhoz Mátyássy Szabolcs írt zenét.

Forrás: cornandsoda.com

Fotó: Csizmadia Attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.