Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Január 25. 06:11, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Csepivel egyeztetne a VDSZSZ az idősek jegyéről

Csepivel egyeztetne a VDSZSZ az idősek jegyéről

Egyeztetne a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete a közlekedési szakállamtitkárral a regisztrációs jegy bevezetéséről. A VDSZSZ levélben kért időpontot Csepi Lajostól. Az érdekképviselet attól tart, hogy a regisztrációs jegyek megvál

A 65 év feletti nyugdíjasoknak eddig elég volt felmutatniuk személyi igazolványukat a távolsági buszon és a vonaton is. A közösségi közlekedést a Horn-kormány óta használhatták ingyenesen.

„Ezen változtatni kell, de nem esünk neki, mint tót a vadkörtének. Először azt nézzük meg, hogy ki hogyan használja a kedvezményeket, és aztán fogja újragombolni a rendszert a kormányzat" - mondta korábban Szollár Domokos kormányszóvivő a várható változásokról.

Március 1-jétől úgynevezett regisztrációs jegyet kell váltaniuk a díjmentes utazásra jogosultaknak, köztük a nyugdíjasoknak vagy a vasutasoknak, hogy a MÁV és a Volán nyilvántarthassa, hogy az utasok hány százaléka használja ingyen a közszolgáltatást. A regisztrációs jegy nem kerül pénzbe, az viszont már igen, ha az érintettek nem váltják meg a regisztrációs jegyet. Július 1-jétől őket is megbírságolják 500 forintra.

Fidesz: fény derül az utasok igényeire

A Fidesz szakpolitikusa szerint a regisztrációs jegy elősegítheti, hogy a szolgáltatók a tényleges teljesítmény ellenértékét kapják meg az államtól. Fónagy János azt mondja, az intézkedés átláthatóbbá teszi a közösségi közlekedés finanszírozását, ezért a következő kormánynak is meg kell tartania. „Az egész vasúti jegyváltásnak a kultúrájával, rendszerével - gondolok az elektronikus jegytől kezdve sok mindenre - el kell azt érni, hogy a jegyhez a lehető legkevesebb bajjal jussanak hozzá a nyugdíjasok, a - reményeink szerint - sok százezer utasnak a regisztrálása mindenképpen szükséges - fogalmazta meg a legnagyobb ellenzéki párt véleményét Fónagy János szakpolitikus.

A kormány a vasúti és a buszbérletek árát átlagosan 10, a jegyekét pedig 15 százalékkal emeli február elsejétől. Egy 300 kilométeres teljes árú menetjegy 600 forinttal, míg egy hasonló menettávolságú havi bérlet 16 100 forinttal drágul. A pótdíjak csak a második félévtől növekednek, de akkor drasztikusan. 4000 forint helyett 8000 forintot fizet majd az, aki jegy nélkül utazik, vagy tiltott helyen dohányzik a vasútállomás területén. 9 000 forintról 12 000 forintra emelkedik a pótdíj összege akkor, ha a lebukott potyautas egy hónapon belül nem fizeti be a jegy vagy a pótjegy árát.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.