Városlista
2020. június 3, szerda - Klotild

Hírek

2010. Január 25. 06:11, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Csepivel egyeztetne a VDSZSZ az idősek jegyéről

Csepivel egyeztetne a VDSZSZ az idősek jegyéről

Egyeztetne a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete a közlekedési szakállamtitkárral a regisztrációs jegy bevezetéséről. A VDSZSZ levélben kért időpontot Csepi Lajostól. Az érdekképviselet attól tart, hogy a regisztrációs jegyek megvál

A 65 év feletti nyugdíjasoknak eddig elég volt felmutatniuk személyi igazolványukat a távolsági buszon és a vonaton is. A közösségi közlekedést a Horn-kormány óta használhatták ingyenesen.

„Ezen változtatni kell, de nem esünk neki, mint tót a vadkörtének. Először azt nézzük meg, hogy ki hogyan használja a kedvezményeket, és aztán fogja újragombolni a rendszert a kormányzat" - mondta korábban Szollár Domokos kormányszóvivő a várható változásokról.

Március 1-jétől úgynevezett regisztrációs jegyet kell váltaniuk a díjmentes utazásra jogosultaknak, köztük a nyugdíjasoknak vagy a vasutasoknak, hogy a MÁV és a Volán nyilvántarthassa, hogy az utasok hány százaléka használja ingyen a közszolgáltatást. A regisztrációs jegy nem kerül pénzbe, az viszont már igen, ha az érintettek nem váltják meg a regisztrációs jegyet. Július 1-jétől őket is megbírságolják 500 forintra.

Fidesz: fény derül az utasok igényeire

A Fidesz szakpolitikusa szerint a regisztrációs jegy elősegítheti, hogy a szolgáltatók a tényleges teljesítmény ellenértékét kapják meg az államtól. Fónagy János azt mondja, az intézkedés átláthatóbbá teszi a közösségi közlekedés finanszírozását, ezért a következő kormánynak is meg kell tartania. „Az egész vasúti jegyváltásnak a kultúrájával, rendszerével - gondolok az elektronikus jegytől kezdve sok mindenre - el kell azt érni, hogy a jegyhez a lehető legkevesebb bajjal jussanak hozzá a nyugdíjasok, a - reményeink szerint - sok százezer utasnak a regisztrálása mindenképpen szükséges - fogalmazta meg a legnagyobb ellenzéki párt véleményét Fónagy János szakpolitikus.

A kormány a vasúti és a buszbérletek árát átlagosan 10, a jegyekét pedig 15 százalékkal emeli február elsejétől. Egy 300 kilométeres teljes árú menetjegy 600 forinttal, míg egy hasonló menettávolságú havi bérlet 16 100 forinttal drágul. A pótdíjak csak a második félévtől növekednek, de akkor drasztikusan. 4000 forint helyett 8000 forintot fizet majd az, aki jegy nélkül utazik, vagy tiltott helyen dohányzik a vasútállomás területén. 9 000 forintról 12 000 forintra emelkedik a pótdíj összege akkor, ha a lebukott potyautas egy hónapon belül nem fizeti be a jegy vagy a pótjegy árát.


Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 02. 18:06, kedd | Belföld

Településfásítási programot hirdet az Agrárminisztérium

Településfásítási programot hirdet 500 millió forintos keretösszeggel az Agrárminisztérium a 10 ezer fő alatti lakosszámú településeknek, amelyek együttesen 12 ezer sorfát igényelhetnek térítésmentesen

2020. Június 02. 17:04, kedd | Belföld

A járvány egyértelműen lecsengőben van

Egyértelműen lecsengőben van Magyarországon a koronavírus-járvány, a járványgörbe 10. napja lefelé megy - mondta az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

2020. Június 02. 14:08, kedd | Belföld

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők

Könnyebben juthatnak hozzá a családtámogatásokhoz a külföldről hazatérők, mert a babaváró támogatás igénylésénél az eddigi 180-ról 90 napra csökken az elvárt magyarországi tb-jogviszony igazolásának időtartama

2020. Június 02. 13:07, kedd | Belföld

Őrizetbe vettek egy 15 éves autóvezetőt Zalában

Őrizetbe vettek Zalában egy – nem először – autót vezető 15 éves fiút, aki egy átszerelt rendszámú járművel közlekedett – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon hétfőn.