Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. November 10. 14:42, péntek | Külföld

Csoda történt az űrben

Csoda történt az űrben

A csillaghalál mára már ismert fogalommá vált mindenki számára, a kutatók pedig már kifejezetten jól ismerik, hogyan lesz a csillagokból szupernóva. Legalábbis egészen idáig azt hitték, hogy jól ismerik. De tévedtek.

Az eddigi több ezer megfigyelés alapján a szupernóvák a csillagok végső robbanásai, ezzel a folyamattal az égitestek végleg megsemmisülnek. Így tudták ezt eddig a kutatók.
hirdetés

Egy új, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban csillagászok olyan égitestet találtak, amely az elmúlt 50 év alatt többször is – legalább ötször – felrobbant, és lett belőle szupernóva, költőien fogalmazva: többször is meghalt egymás után. Egyértelmű, hogy ez a felfedezés átírhatja a csillaghalálról kialakított képet – talált rá a 24.hu a W.M. Keck Observatory hírére.

Peter Nugent, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársa és a kutatást végző csapat tagja azt mondja, hogy az objektum színképelemzése során jöttek rá a fentiekre. Bár az elemzés alapján az égitest egy hagyományos, hidrogénben gazdag robbanást produkált, szokatlanul lassan változott a fényereje. A 2014-ben azonosított szupernóva ugyanis az elhalványulása után ismét kivilágosodott. A szakértők ekkor az archivált megfigyeléseket vették elő. Az adatok elemzése felfedte, hogy 1954-ben ugyanazon a helyen kimutattak már egy szupernóvát. Magyarán a csillag valahogy túlélte a detonációt, és még párszor felrobbant.

A számítások alapján a robbanás egy minimum 50 naptömegű csillagnál történt. Könnyen elképzelhető, hogy az iPTF14hls a legnagyobb szupernóva, melyet valaha láttak.

Forrás: nlcafe.hu

Kép: mcse.hu - Magyar Csillagászati Egyesület

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.