Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Augusztus 04. 10:49, csütörtök | Életmód
Forrás: V-Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága , Kele

Csökken a halálos gyerekbalesetek száma, a fejet érdemes a leginkább védeni

Csökken a halálos gyerekbalesetek száma, a fejet érdemes a leginkább védeni

Egyre kevesebb gyermekbaleset végződik halállal, ezek száma évente tizes nagyságrendre tehető, ám jó részük megelőzhető lenne

– mondja Dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának szakorvosa.

A súlyos gyermekbalesetek körülbelül háromnegyede koponya- vagy agysérülés, ezért kerékpározásnál és görkorcsolyázásnál nagyon fontos a bukósisak viselése, utóbbinál pedig a nagy ízületek védelméről is gondoskodni kell – hívta fel a figyelmet. A szakorvos beszélt arról is, hogy vízi baleseteket leginkább a totyogók és a tinédzserek szenvednek.

Csökkenés figyelhető meg a végzetes gyerekbalesetek számában, ám még így is minden évben több tucat gyermek hal meg, pedig az esetek nagy részét meg lehetne előzni – mondja Dr. Krivácsy Péter. A súlyos, maradandó sérüléssel vagy halállal végződő gyerekbalesetek kb. háromnegyedében van koponyasérülés, ezért különösen fontos a fej védelme. Főként biciklizésnél, görkorcsolyázásnál és gördeszkázásnál kell erre odafigyelni. Ha egyszer már koppant egy nagyobbat a sisak, vegyünk újat, a megroppant szerkezetű eszköz ugyanis már nem biztosít megfelelő védelmet. A szakorvos szerint a nagyízületek védelméről is gondoskodni kell.

Nyaranta a víz is veszélyforrás, főként két korosztály érintett, a totyogók és a kiskamaszok – mondja Dr. Krivácsy Péter. A 1,5-2 évesek elsősorban otthon, a kerti medencékbe eshetnek bele, ezért ezeket érdemes körbekeríteni. Mivel a fulladás néma gyilkos, nem szabad őrizetlenül hagyni a kicsiket a kertben – emeli ki a szakorvos. A tinédzserek pedig jellemzően a természetes vizeknél kerülnek bajba, általában azért, mert nem jól becsülik meg a képességeiket és a helyzetet. Dr. Krivácsy Péter szerint még biztos úszástudás esetén is fontos, hogy betartsák a fiatalok azt az alapszabályt, hogy semmiképp se menjenek vízbe, miután alkoholt fogyasztottak. Ez ugyanis oldja a gátlásokat, csökkenti a reflexeket. Különösen veszélyes, ha sötétedés után mennek fürdőzni a fiatalok – hívja fel a figyelmet a szakorvos.

Ha autóval indulunk útnak, sosem szabad elfeledkezni a megfelelő méretű biztonsági gyermekülés használatáról. Különösen a kisebbeket lehetőleg a menetiránnyal szemben, és hátra ültessük a babaülésbe. Kötszert, fájdalom- és lázcsillapítót mindenképpen érdemes bepakolni, baj esetén pedig jó tudni, hogy a hűtés, a rögzítés és a nyugalomba helyezés mindig fájdalomcsillapító hatású – mondja Dr. Krivácsy Péter.

Ha megtörtént a sérülés, fontos, hogy ne mozgassuk a sérült végtagot, az a cél, hogy a lehető legkevesebb plusz fájdalmat okozzuk. Alsó végtagi fájdalomnál mentőt kell hívni, és ha intenzív a fájdalom, akkor a felső végtag esetében is ez a megoldás. Ha 90 fokban rögzítjük a kart – például egy kendővel –, jelentősen csökken a fájdalom. A hűtés is hatásos, és be lehet venni egy fájdalomcsillapítót is, de enni, inni már nem szabad, hiszen fel kell készülni arra, hogy esetleg műtétre lesz szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.