Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Június 13. 07:26, kedd | Belföld
Forrás: mti

Csökkent a dohányzás a fiatalok és a felnőttek körében is

Csökkent a dohányzás a fiatalok és a felnőttek körében is

Csökkent a dohányzás a fiatalok és a felnőttek körében egyaránt az elmúlt években - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Sneider Tamás képviselő írásbeli kérdésére válaszolva.

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kifejtette: a kormány az elmúlt években számtalan intézkedést tett a dohányzás visszaszorítása érdekében. Ez kiemelt prioritást kapott például a teljes körű iskolai egészségfejlesztés keretében, a rászokás megelőzésével és a leszokás támogatásával.

Emlékeztetett arra, hogy a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012-es törvény egyaránt korlátozza a dohánytermékek széleskörű hozzáférhetőségét és megjelenését.

A törvény értelmében dohánytermék-kiskereskedelem kizárólag dohányboltban folytatható, továbbá dohánytermékeket tilos fiatalkorúaknak értékesíteni. 2013. július 1-jétől a korábbi, országosan több mint negyvenezer árusítóhellyel szemben csak körülbelül hétezer ellenőrzött helyen lehet dohánytermékhez hozzájutni.

Rétvári Bence tájékoztatott arról is, hogy jelenleg 61 olyan egészségfejlesztési iroda van az országban, amely bekapcsolódott a dohányzásellenes programba. Ezek több mint 1200 embernek szerveztek leszokást segítő programokat az elmúlt évek során.

Kiemelte, hogy 2012-től tilos dohányozni a közforgalmú, zárt légterű helyeken, közösségi terekben. Ennek nyomán a beltéri levegőszennyezettség átlagos koncentrációja 90 százalékkal csökkent a szórakozó- és vendéglátóhelyeken.

A parlamenti államtitkár közölte, az intézkedések eredményeképpen a fiatalok nehezebben juthatnak dohánytermékekhez, azaz a törvény elsődleges célkitűzése megvalósult. Ezzel Magyarország a világon egyedülálló példává lépett elő - tette hozzá. Kitért arra is: Orbán Viktor kormányfő a dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítésekért 2013-ban megkapta az Egészségügyi Világszervezet díját.

Az európai lakossági egészségfelmérések (ELEF) adatai szerint míg 2009-ben a felnőtt lakosság 31 százaléka dohányzott, addig 2014-ben 27,5 százaléka, azaz csökkent a dohányzók aránya.

A fiatalokra vonatkozóan a Dohányzás Fókuszpont által koordinált 2012-es, 2013-as és 2016-os nemzetközi ifjúsági dohányzásfelmérés magyarországi eredményeinek összehasonlítása alapján 2012 és 2016 között csökkent az alkalmi dohányzók száma (9 százalékkal) és a naponta dohányzók aránya (8 százalékról 6 százalékra) is.

A legfrissebb európai egészségügyi fogyasztói index adatai szerint Magyarországon a vizsgált, 15 év feletti népesség körében jóval kevesebb cigarettát vásárolnak az európai átlagnál. Újabb nemzetközi felmérés erősíti meg tehát Magyarország dohányzásellenes intézkedéseinek kedvező hatásait - közölte Rétvári Bence.

Az államtitkár arról biztosította a jobbikos képviselőt, hogy továbbra is közpolitikai célkitűzés marad a dohányzás hosszú távú visszaszorításának megalapozása a köznevelési intézményekben és az aktív korú lakosság körében, a prevenciót és a leszokást támogató, tényeken alapuló intézkedésekkel.

Rétvári Bence jelezte: a keringési betegségek megelőzését célzó komplex program része a dohányzásra való rászokás megelőzése, valamint a leszokás támogatása.

Címkék: cigaretta, cigi, dohányzás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.