Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2019. Augusztus 06. 07:52, kedd | Belföld

Csökkent a hazai sertésállomány, nőtt a tyúk - és szarvasmarha-állomány

Csökkent a hazai sertésállomány, nőtt a tyúk - és szarvasmarha-állomány

Az egy évvel ezelőttihez képest mintegy 20 ezerrel, a tavaly decemberihez képest pedig csaknem 32 ezerrel csökkent a sertések száma Magyarországon.

A tyúkok száma 300 ezerrel, a szarvasmarhák száma 13 ezerrel nőt egy év alatt – írta a Világgazdaság keddi számában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.

Június elsején 2,84 millió sertés, 35,05 millió tyúk, 893 ezer szarvasmarha volt Magyarországon. A 1,116 milliós juhállomány 48 ezerrel csökkent az egy évvel korábbihoz képest, de a tavaly decemberivel összehasonlítva 7 ezerrel nőtt – olvasható a lapban.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a Világgazdaságnak nyilatkozva arról beszélt, szerinte elképzelhető, hogy az afrikai sertéspestistől tartva sokan felhagytak a hízlalással.

Ugyanakkor a sertésszámot szerinte befolyásolhatja a PRRS-mentesítési program. A PRRS a sertésállományok reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája. A program végeztével jobb lesz a magyar sertésállomány minősége és piaci megítélése is – mondta.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk