Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2010. Március 29. 16:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Csoportosan követik el a rablásokat és a lopásokat a fiatalok Győrben

Csoportosan követik el a rablásokat és a lopásokat a fiatalok Győrben

Az iskolai erőszak nem csupán pedagógiai probléma, hanem válasz a társadalom elembertelenedésére - hangzott el Győrben. A szakemberek úgy vélik, a növekvő agresszió a 14 év alatti

Gyakran a serdülőkor kommunikációs nehézségei és az elfojtott sérelmek a fő kiváltói a zavart iskolai magatartásnak, akárcsak a régebbről ismert szorongási tünetek, és a kisebbrendűségi érzés. A szüleikkel csak ritkán érintkező, rossz közösségekbe kerülő fiatalok pedig tehetetlenségükben gyakran fordulnak maguk vagy társaik ellen.

Licskainé Stipkovits Erika gyermekpszichológus:

"A rendőrség elfogta az egyik diákot drogprobléma miatt, ő pedig a vonat alá ugrott, mert nem tudta elviselni az eljárások feszültségeit, vállalni a felelősséget. Ez nagyon erős bűntudatot alakított ki a többi gyerekben is. A kamaszkor egyébként is tele van ilyenfajta bűntudatokkal, tehát a jobb érzésű gyerekekből a bűntudat is kiválthat agressziót."

Győrben az elmúlt években duplájára emelkedett azoknak az erőszakos bűneseteknek a száma, amelyeknek elkövetői vagy résztvevői 14, vagy 18 év alattiak.

Kaliba Edit bűnmegelőzési alosztályvezető, Győri Rendőrkapitányság:

"A gyermekkorúak és fiatalkorúak vegyes csoportban ugyan, tehát nem az egyéni elkövetés jellemzi őket általában, hanem csoportosan követik el a bűncselekményeket, de a rablások elkövetése már éppúgy a számlájukra írható, mint a vagyon elleni bűncselekmények. Azt hiszem, ez elég figyelmeztetés a számunkra."

A győri ügyészség fiatalkorúak büntetőügyeivel foglalkozó ügyésze szerint az esetek nem gyakoribbak mint máskor, ellenben a nyilvánosság szerepe is óriási az erőszakos cselekmények felderítésében és elítélésében.

Takács Róbert ügyész:

"Egyébként is jellemző a fiatal- és gyermekkorúakra, hogyha ők bűncselekményt követnek el, akkor azt durvábban teszik, mert még nem fogják fel azt, hogy mit csinálnak. Ilyen tendencia nincs, kéátségtelenül nagyobb nyilvánosságot kapnak az egyes esetek, viszont ennek lehet az az eredménye, hogy hogy egy bűnmegelőzési program keretében próbáljunk meg fellépni, s akkor nem lesznek ilyen ügyeink, de ez egy hosszú folyamatnak lesz az eredménye."

A megelőzést szolgálja az egy éve működő Ebigél program is, ami lehetővé teszi, hogy a tanulók a számítógépen keresztül kapcsolatot tartsanak egy olyan anonim segítővel, akihez bizalommal fordulhatnak.

Szántó Zoltán ügyvezető, Ebigél Kft.:

"Nem helyettesíti a pszichológust, nem helyettesíti a gyermekvédelmist, az osztályfőnököt, legkevésbé a szülőt és a pedagógust. Egészen más a célja. Az a célja, hogy a gyerekek adott esetben tanácsot, segítséget kérjenek, vagy leírják, elmondják a gondjaikat valaki olyannak, akit nem ismernek, s így jobban megnyílnak."

A program, amely egyre több győri középiskolában is működik, nemcsak az erőszakos viselkedés megfékezése terén hatékony, de a lelki problémák, az öngyilkossági hajlam felderítésében és a tragédiák megelőzésében is.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.

2024. Május 16. 08:13, csütörtök | Helyi

Kollégánk, Meronka Péter – Gyulai István díjat kapott! Büszkék vagyunk rá!

A Gyulai István díj, a sportújságírás teteje hazánkban! Idén ezt a mi kollégánk, Meronka Péter vehette át Gyulán!