Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Augusztus 26. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Csúcsára ér az idei pollenszezon: Győr-Moson-Sopron fertőzött terület

Csúcsára ér az idei pollenszezon: Győr-Moson-Sopron fertőzött terület

Jelentősen megemelkedett a légkörben az allergén növények virágporának mennyisége. Ismét felerősödött a csalánfélék pollenszórása. Ugrásszerűen megemelkede

Hazánkban a becslések szerint minden harmadik ember szenved a parlagfűtől, az ürömtől, a csalánféléktől vagy például az útifüvek pollenjétől. Az allergiások száma évről évre emelkedik.
Megyénkben idén eddig már több mint 5 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok a parlagfű miatt. A legnagyobb bírság összege 225 ezer forint volt. Szemerits Attila, a Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal igazgatóhelyettese a Kék Dunának elmondta, a legnagyobb gondot az okozza, hogy a gazdák késve végzik el a tarlóhántást.
Az ellenőrök a leggyakrabban mezőgazdasági területeken, az utak mellett, csatornák és árokpartok mentén találkoznak az allergiát okozó gyomnövénnyel. Szép számmal érkeznek lakossági bejelentések a zöld számra, ám a tapasztalatok szerint sokan még mindig nem ismerik fel a parlagfüvet és a lakossági bejelentések kapcsán az is jellemző, hogy a bejelentő sokszor nem tudja pontosan meghatározni a fertőzött területet.
Szemerits Attila elmondta, a májusi, júniusi esős idő, majd a gyors felmelegedés kedvezett a parlagfűnek, így a fertőzött területek nagysága megduplázódott a tavalyihoz képest, ennek ellenére az elmúlt 10 évben fokozatos javulás figyelhető meg a parlagfű-menetesítés terén. A gazdák egyre komolyabban veszik a megelőző gyommentesítést, a bel- és a külterületeken egyaránt - írja a www.kekduna.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.